Patronii care nu-si onoreaza contractele ar putea fi trecuti pe o “lista neagra” ce va fi intocmita de oamenii de afaceri, iar baza de date va putea fi consultata de cei care vor sa verifice seriozitatea partenerilor de afaceri.

Initiativa apartine Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR) impreuna cu Coalitia Anticoruptie (reprezentata de unele aliante ale celor din mediul de afaceri) si face parte dintr-un program de reducere a coruptiei.

Baza de date va cuprinde “informatii despre firmele care nu-si onoreaza contractele sau nu-si platesc furnizorii si despre comportamentul general al firmelor fata de partenerii de afaceri”, se arata intr-un comunicat al UNPR.

“Speram ca aceste informatii vor putea fi folosite de la sfirsitul anului 2005”, ne-a spus Alexandru Borcea, copresedinte al Aliantei Strategice a Asociatiilor de Afaceri (din Coalitia Anticoruptie). El spune ca la stringerea datelor se va tine cont de reclamatiile celor patiti, insa numai daca au dovezi si in urma unui audit.

Surse apropiate initiatorilor sustin ca, desi la nivel declarativ sint de acord, multi patroni nu sint dispusi sa se lase monitorizati tocmai pentru ca nu-si fac platile la timp si nu au relatii bune cu furnizorii.