De luna viitoare, pensionarii vor primi ceva mai multi bani pe cuponul de pensie, potrivit unei Hotarari de Guvern aprobate in sedinta de ieri. Astfel, pensionarii de stat care au iesit la pensie inainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de o indexare de 4 la suta si de o majorare de 5,5 la suta, in timp ce pentru cei pensionati dupa aceasta data se va aplica doar indexarea de 4 la suta.

Si in cazul pensionarilor agricultori, cresterea este diferentiata in functie de data pensionarii. Pentru cei pensionati anterior datei de 1 aprilie 2001, se va aplica o crestere de 8,3 la suta, iar in cazul celor care au iesit la pensie dupa aceasta data, indexarea va fi doar de 4 la suta.

"In cazul pensionarilor agricultori, cresterea este mai mica, deoarece aceste pensii au fost dublate la 1 ianuarie 2004", a precizat ministrul Muncii. Dan Mircea Popescu a declarat ca de aceasta crestere vor beneficia mai bine de 6 milioane de pensionari ale caror pensii nu depasesc trei salarii medii brute pe economie.

"Spre exemplu, in cazul pensionarilor pentru limita de varsta si vechime completa care beneficiaza si de majorare, si de indexare, cresterea este de 302.000 lei, pensia medie urmand sa ajunga la 3,5 milioane lei", a precizat Dan Mircea Popescu.

Cu 4 la suta vor fi indexate si pensiile IOVR, ale detinutilor politici, ajutoarele pentru maternitate si ingrijirea copilului, precum si celelalte categorii de pensii si ajutoare acordate de stat. Incepand din 2005, indexarea pensiilor se va face o singura data pe an, chiar la inceput, cresterea fiind egala cu rata inflatiei prognozata pentru anul respectiv.

Daniel OANTA, Elena CRISTIAN