Curtea Suprema de Justitie din Chile a ridicat imunitatea de care se bucura fostul dictator militar, Augusto Pinochet.

Un purtator de cuvant al Curtii Supreme a spus ca decizia a fost luata cu noua voturi contra opt.

Ridicarea imunitatii fostului presedinte - acum in varsta de 88 de ani - permite ca acesta sa fie judecat pentru presupusa responsabilitate in represiunile contra militantilor de stanga din Chile din anii 70 si 80.

Rudele presupuselor victime au salutat decizia Curtii Supreme de Justitie, care intareste decizia anterioara a unui Tribunal.

Incercarile anterioare de a-l judeca pe dictatorul Augusto Pinochet in Chile au esuat din cauza ca s-au adus dovezi medicale ca fostul presedinte este senil.

De data aceasta, argumentele similare aduse de avocatii apararii au fost respinse cu un singur vot diferenta.

Mii de victime

Generalul Pinochet poate fi judecat acum pentru presupusele incalcari ale drepturilor omului comise in timpul regimului sau militar din perioada 1937 - 1990.

In acest rastimp au fost omorati peste 3.000 de sustinatori ai fostului guvern si mii de altii au fost torturati, sau obligati sa ia drumul exilului.

Spre deosebire de cazurile anteriioare, de data aceasta acuzatiile impotriva fostului lider militar se concentreaza exclusiv asupra campaniei cu numele de cod 'Operatiunea condor' - un efort comun al regimurilor militare sud americane din anii 70 si 80 sa-si elimine oponentii.

Urmatorul pas va fi redeschiderea anchetei de catre Judecatorul Juan Guzman. Acesta poate sa-l interogheze pe general, sau sa ceara noi examene medicale.