Ultimii angajati au primit doua salarii compensatorii, doua kilograme de zahar si unul de cacao

Fabrica de ciocolata Kandia din Timisoara si-a inchis ieri portile o data cu disponibilizarea ultimilor 200 de angajati. Actionarul majoritar, producatorul de ciocolata Excelent, care a preluat anul trecut actiunile fabricii Kandia, a decis sa inchida fabrica de la Timisoara, motivind ca ar fi nerentabila.

Sindicalistii spun ca fabrica ar fi cazut victima unor tranzactii “dubioase” facute de Excelent Bucuresti care a luat brandul Kandia, l-a mutat in Capitala si a lasat in vestul tarii doar somerii. Analistii economici sustin insa ca fabrica timisoreana nu e neaparat o victima a privatizarii, ci, mai curind, a actorilor economici care, la fel ca in Occident, fura piata concurentei.

De pe poarta fabricii au iesit saptamina aceasta ultimii 180 de angajati. Au primit, ca pret al disponibilizarii colective, doua salarii compensatorii, doua kilograme de zahar si unul de cacao. O parte din sindicalisti isi amintesc de vremurile in care Kandia, cu un ambalaj verde, se dadea “pe sub mina” la hotelul partidului (n.r. - PCR) ori la casele de comenzi.

“Pe atunci erau 800 de angajati”, isi amintesc veteranii fabricii de ciocolata.”E bataie de joc! Dupa 20 de ani de munca sa ne dea zaharul simateria prima pe care nu o mai folosesc aici. Am lucrat simbete,duminici, 12 ore cu 12, si nu ne-au platit decit opt ore. Pe vremuri, fabrica asta era o mindrie”, spune Mariana C.

, tragind dupa ea o plasadin rafie cu “despagubirile” primite de la patronii care au cumparatKandia.

“I-au luat numele si l-au dus la Bucuresti”. “Orice incercare de a negocia cu noul patron, Excelent Bucuresti, nu a avut nici un rezultat. Nici nu ne-au bagat in seama dupa ce au tinut muncitorii de aici cu 3 milioane salariu, fara plata orelor suplimentare ori a zilelor libere in care ii chema la lucru. Ciocolata Kandia se produce in continuare.

I-au luat numele, l-au dus in Bucuresti, aici au lichidat tot si au ramas si cu patrimoniul fabricii”, sustine Aurel Mihut, liderul BNS Timis, sindicat la care erau afiliati si muncitorii de la Kandia. Excelent Bucuresti a preluat pachetul majoritar al Kandia in primavara anului trecut de la un grup austriac cu care se facuse prima privatizare a fabricii de ciocolata.

Nicu Taranu: “Se fura piata”. “Nu e nimic ilegal in ceea ce s-a intimplat la Kandia. Intreprinderile industriale, cu productie de masa, incep sa dispara. La fel cum si locurile de munca se pierd si se cistiga tot mai usor. Genul de productie de la Kandia nu mai era competitiv.

Faptul ca o firma concurenta cumpara brandul si inchide apoi o sectie de productie nu e nici o noutate pe o piata normala. Americanii sint experti in asa ceva. Cu alte cuvinte “se fura piata”, dar e o conduita generata de concurenta si uneori exista costuri sociale in aceasta ecuatie.

E o conduita nu neaparat morala, dar legala”, a explicat Nicu Taranu, profesor de economie la Universitatea de Vest Timisoara.