Guvernul va majora, de la 2 milioane de lei/ha la 2,5 milioane de lei/ha, subventia acordata producatorilor agricoli care detin suprafete de teren arabil de pana la 5 hectare, inclusiv. Sprijinul vizeaza relansarea productiei agricole, banii urmand sa fie utilizati de producatori pentru realizarea de culturi de toamna si primavara, dar si pentru crearea de noi ogoare.

"Suma se acorda proportional cu suprafata existenta, dar fara a depasi 5 hectare. Producatorii agricoli trebuie sa utilizeze banii primiti pentru infiintarea, in aceasta toamna, de culturi de grau, orz, orzoaica, rapita, dar si pentru executarea ogoarelor.

Persoanele care nu infiinteaza culturi de toamna si vor executa numai araturi vor primi fonduri pentru realizarea de culturi in primavara anului viitor", se arata in nota de fundamentare a actului normativ.

Sumele aferente subventiilor vor fi alocate din bugetul Ministerului Agriculturii, iar decontarea se va face prin directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti.

Valoarea sumelor necesare pentru acordarea ajutorului de stat se va ridica la aproximativ 15.000 miliarde de lei, din care peste 2.000 miliarde de lei ar trebui alocate in aceasta toamna.

Cum se dau banii

Pentru culturile infiintate in toamna anului 2004, subventia de 2,5 milioane de lei /ha se va atribui dupa cum urmeaza: 1 milion de lei/ha pana la data de 31 ianuarie 2005, pentru infiintari de culturi si 1,5 milioane de lei/ha pana la 30 aprilie 2005, pentru fertilizarea si ierbicidarea plantatiilor.

Pentru culturile infiintatte in primavara anului viitor, banii se vor acorda in trei etape: 1 milion lei/ha pana la 1 martie 2005, pentru executarea araturilor, 700.000 lei/ha pana la 1 iulie 2005, pentru intretinerea, fertilizarea si erbicidarea culturilor, si 800.000 lei/ha pana la 1 septembrie 2005, pentru recoltare.

Cine sunt beneficiarii

Ordonanta stipuleaza ca beneficiarii subventiei de 2,5 milioane de lei/ha vor fi producatorii agricoli, persoane fizice, care au in proprietate teren arabil pe care il exploateaza direct, dar si cei care au dat terenul in arenda. In conditiile in care arendatorii nu pot completa dosarul privind subventia, arendasii vor completa cererea in numele acestora.

Totodata, vor primi subventii si persoanele fizice organizate in exploatatii agricole.

Pentru a obtine acest sprijin, proprietarii de terenuri trebuie sa completeze o cerere tip, pe care sa o depuna, pana la data de 15 decembrie 2004, impreuna cu actele de proprietate a terenului, la primariile pe raza caruia se afla amplasat terenul. Cererile vor fi verificate de reprezentantul centrului agricol sau centrului comunitar pentru cadastru si agricultura si vizate de primar.

Potrivit ordonantei ce va fi aprobata in viitoarea sedinta de guvern, retinerea din sumele alocate producatorilor agricoli drept sprijin direct al statului in valoare de 2,5 milioane de lei/ha de catre primari sau alti reprezentanti ai autoritatilor statului constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 milioane la 20 milioane de lei.

Marilena Dan, Stefan Etves