Jurnalistul italian Enzo Baldoni, rapit in Irak la 19 august de un grup autointitulat Armata Islamica din Irak, a fost executat, in noaptea de joi spre vineri, deoarece Italia a refuzat sa-si retraga trupele din Irak.

Postul de televiziune Al-Jazira, care emite din Qatar, a difuzat o inregistrare video fara sonor in care ziaristul italian - in varsta de 56 de ani si tata a doi copii - putea fi vazut stand in fata unor militanti inarmati, dar a precizat ca nu va arata imagini cu executarea sa din respect fata de membrii familiei acestuia si "pentru a nu soca sensibilitatea telespectatorilor".

Potrivit unui oficial italian care a vizionat caseta, imaginile sunt "inspaimantatoare". Agentia italiana de stiri precizeaza ca inregistrarea, care a fost urmarita si de ambasadorul Italiei la Doha, este "scurta si sangeroasa", prezentand impuscarea ziaristului.

Al-Jazira a citit un comunicat atribuit rapitorilor, in care se afirma ca ostaticul italian a fost executat prin aplicarea legii islamice (Sharia), cu precizarea ca respectiva decizie "a fost luata dupa refuzul Italiei de a raspunde favorabil la cererea grupului islamic de a-si retrage soldatii din Irak in termen de 48 de ore", solicitare formulata marti.

Miercuri, fiica jurnalistul italian, Gabriella, in varsta de 24 de ani, si fiul acestuia, Guido, de 21 de ani, au facut o declaratie televizata in care cereau rapitorilor sa le crute tatal, care venise in Irak in scopuri umanitare, "ca un om al pacii". Enzo Baldoni lucra si ca voluntar pentru Organizatia de Cruce Rosie.

Reactionand la aflarea stirii uciderii lui Enzo Baldoni, premierul italian Silvio Berlusconi nu si-a putut ascunde indignarea, calificand executia drept "un act de barbarie".

"Nu exista cuvinte pentru a descrie acest act inuman care anuleaza, dintr-o singura lovitura, secole de civilizatie si ne trimite inapoi in vremurile obscure ale barbariei", a declarat Berlusconi, intr-un mesaj de condoleante adresat familiei ziaristului. Berlusconi a adaugat ca Italia ramane neclintita pe pozitie si isi mentine cei 3.000 de soldati in Irak.

in luna aprilie, patru italieni au fost luati ostatici, dar numai unul dintre ei, Fabrizio Quattrocchi, a fost ucis, ceilalti trei fiind eliberati.