O fetita de 13 ani a fost luata de ape de linga tatal ei. Parintii au gasit-o a doua zi, inecata, in lanul de porumb

In Vaslui, furtuna din acest weekend a ucis patru oameni, trei dintre ei fiind minori. Una dintre victime, de numai 13 ani, a fost luata de ape chiar de sub ochii tatalui sau, care nu a putut face nimic.

Vaslui. Conform martorilor, in jurul orei 19.30, Gabriela Noaca, din comuna Perieni, a fost surprinsa de viitura pe ulita satului, fata aflindu-se la mai putin de un metru de parintele ei. Disperat, acesta a chemat rudele si au inceput sa o caute, dar au gasit-o abia ieri, inecata, intr-un lan de porumb. Parintii sint inmarmuriti de durere si nu au dorit sa discute cu nimeni.

Tot simbata, un batrin i-a anuntat pe politisti ca nepotul sau de 12 ani, care era cu vacile la pascut, nu s-a mai intors acasa de vineri. “Era impreuna cu un alt minor, Marian Creanga, ambii din aceeasi localitate.

In urma verificarilor efectuate, echipa operativa i-a gasit pe cei doi decedati, intr-un lan de porumb de pe raza satului Cring, comuna Ciocani, aflat la 5 kilometri de satul Perieni”, se arata intr-un comunicat al Politiei Vaslui.

In comuna Pogana, Ileana Iordachita (66 de ani) a fost luate de ape de sub un pod, unde se adapostise de ploaie. Femeia plecase sa-si aduca vaca de pe cimp, de teama sa nu se piarda.

Ploile care au cazut in ultimele 48 de ore au provocat pagube de zeci de miliarde de lei. Municipiul Birlad este cel mai afectat, 45 de gospodarii fiind inundate, iar 15 kilometri de drum - distrusi in proportie de 80 la suta. La Husi, zeci de pompieri militari au luptat cu suvoaiele revarsate in casele localnicilor, iar la Girceni au fost afectate 43 de case si 25 de hectare de vita-de-vie.

Tulcea. In comuna Luncavita, o batrina in virsta de 86 de ani, Cristina Ionita, s-a inecat in propria curte, in timp ce incerca sa-si salveze din fata apei involburate bunurile personale. In aceeasi comuna au fost inundate 15 case, si 40 de hectare de culturi agricole au fost distruse. (C.D.)

Turistii, speriati de vremea rea

Reprezentantii din turism sint nemultumiti de faptul ca, speriati de vremea proasta, multi turisti au plecat inainte de incheierea sejurului. “Au renuntat la ultimele zile pentru ca oricum nu mai puteau face plaja”, spun sursele noastre.

Unii se asteptau ca multi dintre cei care aveau de gind sa ajunga la mare sa-si amine vacanta din cauza anunturilor meteo. Anii trecuti, de la 1 septembrie si pina la inceperea scolii ajungeau la mare oamenii cu mai putini bani, care profitau de ultimele zile cu soare. Multi dintre cei care lucreaza in domeniu se pling ca in acest an vremea capricioasa i-a alungat pe turisti. (G.P.)

Calea ferata Constanta-Mangalia, spulberata

Judetul Constanta a fost cel mai afectat de furtunile din acest weekend. Pompierii afirma ca au primit in citeva ore peste 500 de apeluri de ajutor de la cetateni. “Am actionat cu toate efectivele si utilajele timp de 24 de ore. Soldatii erau frinti de oboseala, aproape ca nu mai faceau fata, dar alergau de la o gospodarie la alta si din sat in sat.

La un moment dat, am fost si batuti de oamenii disperati ca-i lasam si plecam la alta solicitare”, ne-a declarat seful de stat major al Brigazii de Pompieri Dobrogea, maior Gabriel Niculae.

Pagubele inregistrate sint insemnate. In dreptul canalului Dunare-Marea Neagra, terasamentul caii ferate care face legatura intre Constanta si Mangalia a fost spulberat de ape, insa circulatia a fost reluata ieri, dupa efectuarea unor lucrari de reparatii.

Premierul Adrian Nastase si membri ai guvernului nu au intirziat sa apara in zona. Primul a ajuns ministrul administratiei si internelor, Marian Saniuta, iar ieri dimineata a venit cu elicopterul la Tuzla premierul Adrian Nastase, insotit de Eugen Bejinariu, de ministrul delegat Gheorghe Emacu si de Dan Andronic.

Premierul a promis materiale de constructie pentru refacerea tuturor caselor deteriorate de inundatii. Adrian Nastase a vizitat chiar si locuintele citorva sateni afectati de inundatii. La un moment dat au aparut efective suplimentare de jandarmi, imbracati cu uniforme apretate si cu galeti si lopeti nou-noute. (Lelia Florescu)

Un baiat de 9 ani a murit incercind sa-si salveze fratele

Un baietel de 9 ani din localitatea constanteana Mircea Voda si-a pierdut viata simbata, incercind sa-si salveze din apa fratele mai mic, informeaza Mediafax. Seful postului de politie din Mircea Voda, agent-sef Mitu Tulum, a declarat ca, in jurul orei 19.30, fratii Adrian si Iulian Onescu se aflau pe un podet din sat.

La un moment dat, Iulian, in virsta de 8 ani, a cazut in apa, fiind luat de viltoare. Fratele sau a sarit imediat dupa el, dar a fost purtat, la rindul lui, de curentul puternic, caruia nu

i-a putut face fata. Mezinul familiei Onescu a fost salvat de o alta persoana, dar Adrian a fost gasit mort ieri, conform agentului-sef Tulum, la un kilometru distanta de locul accidentului, in directia canalului Dunare-Marea Neagra.