In scurt timp, romanii care lucreaza pe teritoriul Spaniei vor putea sofa in aceasta tara cu permisul romanesc, pe intreaga perioada de valabilitate a acestuia. In prezent, rezidentii romani din Spania nu au dreptul sa foloseasca permisul emis de Romania decit sase luni. Apoi, documentul trebuie preschimbat, ceea ce implica costuri piperate pentru romani.

Consiliul de Ministri spaniol a autorizat, pe 27 mai, semnarea acordului intre Spania si Romania privind recunoasterea reciproca a permiselor de conducere ale cetatenilor celor doua tari. Ultimul pas care mai trebuie facut: semnarea, de catre premierii statelor respective, a documentului care tocmai a primit unda verde.

Potrivit comisarului Lucian Dinita, ofiter specialist in cadrul Directiei Politiei Rutiere din IGP, Romania a trimis inca din 1992 adrese fiecarui stat european in parte, pentru semnarea unor acorduri bilaterale de recunoastere a permiselor de conducere in Europa. Deocamdata, Spania este prima tara cu care Romania va incheia un astfel de acord.

Recunoasterea reciproca a permiselor in cele doua tari se va face automat si s-ar traduce cam asa: titularul unui permis de conducere valid si in vigoare emis de unul dintre cele doua state va fi autorizat temporar, pe teritoriul celuilalt stat, pentru conducerea vehiculelor la categoriile pentru care a fost eliberat permisul.

Perioada de timp va fi determinata de legislatia nationala a fiecaruia dintre cele doua state.

Bine de stiut

Comisarul Lucian Dinita, ofiter specialist in IGP, ne-a furnizat mai multe detalii legate de permisele de conducere nationale, tip carte de credit, care sint valabile in orice stat european, precum si in SUA si Canada.

Permisul de conducere romanesc nu este insa valabil in statele arabe, in China, Japonia sau alte tari in care difera grafia, in aceste state fiind necesar permisul de conducere international. Potrivit legislatiei internationale in domeniu, permisul national nou este valabil un an, dupa care trebuie preschimbat in functie de legislatia fiecarei tari.

Bine de invocat

Legislatia internationala in domeniu poate fi invocata de oricine atunci cind este vorba despre permisul de conducere:

Conventia de la Viena privind circulatia rutiera, din 1968, care face referire, in anexa 6, la permisele nationale valabile pentru fiecare stat membru ONU. Foarte multe tari, printre care si Romania, au trecut deja la permisul de conducere tip carte de credit.

Foarte important: permisele de conducere romanesti tip carte de credit sint in conformitate cu normele internationale ISO 7810 si 7816.

Asadar, in baza acestor permise de conducere, orice roman are dreptul sa conduca pe teritoriul altui stat timp de un an, ne-a declarat comisarul Lucian Dinita. Potrivit acestuia, dintre statele europene, doar Spania si Portugalia au micsorat aceasta perioada la sase luni.