Firmele a caror denumire contine cuvinte sau sintagme precum academic-stiintific, academie, universitate, universitar, scoala, scolar si derivate ale acestora nu vor fi inscrise la Registrul Comertului. Aceasta decizie a fost luata de Executiv printr-o ordonanta publicata la sfarsitul saptamanii trecute, in Monitorul Oficial.

Problema denumirii unor firme a fost aprig dezbatuta in Parlament, senatorii si deputatii mergand chiar mai departe si interzicand inscrierea societatilor ale caror nume contin cuvinte precum national, roman si institut.

Guvernul a decis insa ca acesti termeni, precum si cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale pot fi folositi in denumirea firmelor, dar numai cu acordul obligatoriu al Secretariatului General al Guvernului. Cat priveste utilizarea cuvintelor sau sintagmelor tinand de institutii si autoritati publice locale, ea se va face numai cu acordul prefectului.

Acesta si secretarul general al Guvernului pot respinge cererea de utilizare a acestor cuvinte, daca numele rezultat poate produce confuzie cu denumirea vreunei institutii publice.

Societatile care nu respecta prevederea privind avizul de la SGG si de la prefect vor fi amendate cu 25 de milioane de lei, riscand sanctiuni mai mari: dizolvarea persoanei juridice, lichidarea si radierea din Registrul Comertului.

Firmele care folosesc deja termenii interzisi, precum academic-stiintific, academic, universitate, universitar, scoala si scolar au la dispozitie trei luni pentru a-si modifica numele, pe cheltuiala proprie.