Premierul Frantei, Jean Pierre Raffarin, a declarat ca autoritatile isi vor intensifica eforturile in vederea eleiberarii jurnalistilor.

El a facut aceste declaratii la capatul unei intalniri de urgenta a mai multor membri ai cabinetului.

Rapitorii irakieni cer in schimbul eliberarii jurnalistilor abrogarea legii franceze care interzice purtarea baticului islamic in scoli.

Corespondentii transmit ca este foarte putin probabil ca Guvernul Frantei sa cedeze in fata amenintarilor si sa schimbe legea.

Opinia publica din Franta este consternata de rapirea jurnalistilor de la Radio France International si Le Figaro.

Franta a fost unul din opozantii cei mai sonori ai razboiului din Irak.

Jean-Pierre Raffarin a declarat: "Ne concentram toata energia pentru eliberarea concetatenilor nostri, luati ostatci in Irak intr-o maniera inacceptabila."

Rapitorii dau un ultimatum de 48 de ore

Potrivit televiziunii de limba araba, Al-Jazeera, care citeaza surse anonime, jurnalistii au fost luati ostateci de "Armata Islamica a Irakului".

O grupare cu acelasi nume si-a asumat responsabilitatea pentru rapirea si uciderea jurnalistului italian, Enzo Baldoni, saptamana trecuta.

Legea care interzice baticul islamic in scoli va intra in vigoare luna viitoare.

Al-Jazeera a transmis ca gruparea "Armata Islamica a Irakului" a calificat legea franceza care interzice baticul islamic in scoli drept o "agresiune impotriva religiei islamice si a drepturilor individului".

Rapitorii au dat autoritatilor franceze un tremen de 48 de ore pentru a abroga aceasta reglementare.

Legea a fost semnata de presedintele Frantei Jacques Chirac la inceputul anului.

Ea interzice elevilor si studentilor sa poate in scolile publice semne sau insemne care sa arate afilierea lor religioasa.

Aceeasi lege intezice kipaua purata de evrei sau crucile purtate de crestini.

Legea a provocat proteste de strada in Franta si in alte parti ale lumii.

Liderii musulmanilor au declarat ca se simt direct vizati de acesta reglementare.

Franta este unita

Presedintele Consiliul Francez al Religiei Musulmane, Dalil Bounakeur, organism de legatura intre autoritatile statului si comunitatea musulmana a condandamnat rapirea jurnalistilor.

undefined

Poporul francez este unit si cere eliberarea jurnalistilor

Dominique de Villepin, Ministru de Interne

Ministrul de extrene, Michel Barnier, a declarat ca autoritatile nu mai au nici un fel de informatii despre cei doi jurnalisti de saptamana trecuta.

Atunci ei urmau sa paraseasca Najaf si sa se indrepte spre Bagdad.

Michel Barnier a declarat ca oficialii de la Ambasada Frantei la Bagdad si autoritatile centrale de la Paris sunt mobilizate mai mult ca niciodata.