Pentru ca ecuatia parlamentara nu-i permite modificarea amendamentului PSD prin care presedintele Iliescu poate candida, ca independent, pe listele parlamentare ale PSD, Alianta PNL-PD ii cere lui Iliescu sa nu promulge legea care va iesi din dezbatere zilele viitoare.

Totusi, presedintele Iliescu s-a exprimat deja, vineri, pe aceasta chestiune, anuntand ca „probabil va accepta oferta de a candida“, ceea ce, deocamdata, exclude orice eventuala motivatie de a retrimite legea in Parlament pentru a fi modificata. Daca „amendamentul prezidential“ va trece la vot, deputatii Opozitiei vor parasi sala, a anuntat, ieri, deputatul PD Ioan Onisei.

Totodata, a mai explicat el, daca legea va primi votul final in aceasta forma, textul va fi atacat la Curtea Constitutionala, acestea fiind restul armelor pe care le are Opozitia la dispozitie.

„PSD isi bate joc de prevederile constitutionale si trimite in derizoriu institutia presedintelui Romaniei si, desi altfel formulata, aparent valabila si pentru viitor, este evident ca aceasta dispozitie il priveste numai pe Ion Iliescu, deoarece mandatul presedintelui, marindu-se la 5 ani, cum bine stiti, prin modificarile aduse Constitutiei, o atare prevedere ar mai putea fi aplicata, pe

calculul probabilitatilor, abia dupa 20 de ani“, acuza Onisei. Daca presedintele Iliescu vrea sa candideze la Senat, a mai spus reprezentantul Aliantei PNL-PD, atunci sa-si dea demisia din functia de presedinte si sa-l lase la conducerea tarii, pana la alegerea noului sef al statului, pe presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.