Compania Optware, dezvoltatoarea sistemului de stocare a datelor „Collinear Holographic”, a anuntat azi ca a reusit prima inregistrare si rulare a unui film digital pe un disc holografic, prin folosirea tehnologiei Collinear Holography.

Filmele inregistrate cu aceasta tehnologie au fost rulate in cadrul unei serii de intalniri in perioada 8 – 12 iulie, la care au participat cei sase actionari ai Optware, alaturi de opt reprezentanti ai unor companii producatoare de aparatura electronica, al caror nume nu a fost dezvaluit.

Optware a anuntat ca va prezenta detaliile tehnice ale inventiei la conferinta „COST Action P8” (Cooperation in the field of Scientific and Technical Research - http://cost.cordis.lu), care va avea loc la Paris in 16 – 17 septembrie.

Reusite in domeniul inregistrarilor de date holografice pe un disc transparent rotativ au mai fost obtinute. Asemenea discuri sunt insa deosebite de discurile optice conventionale si nu au viabilitate comerciala.

Spre deosebire de acestea, Optware a realizat inregistrarile holografice pe un disc holografic a carui structura urmeaza structura conventionala a unui disc optic (disc perforat cu un strat reflexiv).

Pana in prezent, s-a spus ca folosirea unui astfel de disc este inadecvata, intrucat genereaza zgomote pe imagine in timpul scrierii/ citirii, deteriorand calitatea imaginii.

Optware pretinde ca a reusit sa rezolve aceasta problema, prin folosirea unei tehnologii proprii.