Functionarul public-"managerul public"

Printre proiectele vizate de Senat se numara si proiectul de lege pentru aprobarea unei Ordonante de Urgenta privind crearea statutului special al functionarului public denumit "manager public".

Proiectul este dur contestat de Asociatia Functionarilor Publici, potrivit careia acesta este rodul initiativei Guvernamentale care doreste crearea unui corp de functionari puternic politizati si mereu la dispozitia administratiei centrale.

Presedintele Asociatiei Functionarilor Publici, Bogdan Draghici spune ca "managerul public" reprezinta o categorie privilegiata de functionari publici.

Promovarea lor in sistem este accelerata in mod voit si sunt mult mai bine platiti decat restul functionarilor, pe baza apartenentei lor la corpul de cursanti ai Institutului National de Administratie-afirma Bogdan Draghici.

Institutul National de Administratie ar urma sa aiba, astfel, un monopol pe piata formarii functionarilor publici in detrimentul celorlalti absolventi ai invatamantului superior administrativ-a adaugat Bogdan Draghici.

Favorizati?

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei Functionarilor Publici spune ca managerii publici reprezinta un corp de functionari, puternic politizati si subordonati guvernantilor fiindca sunt specializati de o institutie guvernamentala.

Bogdan Draghici mentioneaza ca insasi lista criteriilor de selectie a functionarilor este un secret bine pazit de administratia publica, iar la terminarea cursurilor "managerii publici" au un numar de posturi garantat in fruntea ierarhiei functiilor publice, o garantie neacordata nici unui alt licentiat in administratia publica.