Riscul pare sa fie unul major daca legea alegerilor va trece de Parlament in varianta propusa de comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului. Asociatia Pro-Democratia a trimis marti o scrisoare deschisa fiecarui parlamentar in care cere schimbarea de urgenta a unora dintre prevederile legii electorale.

Presedintele Asociatiei Pro-Democratia, Cristian Parvulescu spune ca o prima suspiciune privind posibila fraudare a alegerilor este legata de faptul ca, potrivit proiectului propus de parlamentari, sectii de votare vor fi organizate si in unitatile militare, in spitale, maternitati, statii de cale ferata, autogari si chiar porturi.

In felul acesta, votul ar putea scapa de sub control, spune Cristian Parvulescu.

De asemenea, parlamentarii vor ca in locul cartii de alegator sa fie folosita cartea de identitate.

Reprezentantii Asociatiei Pro-Democratia sustin insa ca acest lucru da posibilitatea unui alegator sa voteze unde vrea si de cate ori vrea.

Cristian Parvulescu se declara nemultumit si de modul in care vor fi controlate sectiile de votare.

Falsificarea alegerilor ar putea fi determinata si prin faptul ca, nici mass-media, nici institutele de sondare a opiniei publice nu mai au acces la copii ale listelor electorale permanente, dar si pentru ca Biroul Electoral de circumscriptie nu mai acrediteaza la o sectie de votare decat un singur observator din partea ONG-urilor.

Pentru toate acestea, dar si multe alte nereguli constatate in proiectul de lege al alegerilor, reprezentantii Asociatiei Pro-democratia spun ca se vor mai gandi daca merita sa mai asiste la viitoarele alegeri.

"Prezenta noastra ca observatori ar insemna sa legitimam un proces pe care nu putem in nici un fel sa-l controlam", mai declara Cristian Parvulescu.