Orasul Beersheba, din sudul Israelului, a fost zguduit, ieri, de doua atentate produse aproape simultan. Doua autobuze care circulau in zona centrala, in apropierea primariei si a spitalului Soroka, au sarit in aer in jurul orei 14,50. Autoritatile israeliene cred ca exploziile au fost provocate de "cel putin doi atentatori sinucigasi".

Un bilant provizoriu al victimelor, dat publicitatii de televiziunea israeliana, vorbeste despre 15 morti si 91 de raniti, 22 dintre acestia fiind in stare grava. Gruparea terorista palestiniana Hamas a revendicat atentatele. Ultimul atentat de acest fel comis in Israel a avut loc la 14 martie, in portul Ashdod, si s-a soldat cu moartea a zece persoane.

In cursul diminetii, armata israeliana retinuse un palestinian care purta pe sub haine o centura exploziva si care incerca sa intre in Israel venind dinspre Fasia Gaza. Orasul Beersheva se afla la circa 35 de kilometri de Gaza. Autoritatea Palestiniana a condamnat imediat atentatele, afirmand ca atacurile nu trebuie sa vizeze civili, indiferent daca este vorba despre israelieni sau palestinieni.

Tot marti, premierul Ariel Sharon a prezentat planul detaliat al retragerii din Fasia Gaza.

Pentru prima oara, seful executivului israelian a prezentat date precise in acest sens; astfel, la 14 septembrie, membrii Cabinetului politic si de securitate sunt invitati sa aprobe principiile dupa care se vor acorda compensatii celor evacuati, iar la 3 noiembrie, in Knesset, este programata prima lectura a proiectului de lege inaintat de cabinet.