Soferii vor primi puncte-amenda raportate la salariul minim brut pe economie, iar politistii vor avea la ei tichete de amenda cu valoare fixa, in urma aplicarii, in scurt timp, a noului sistem de sanctiuni contraventionale auto.

Deputatii au stabilit, luni, la dezbaterea proiectului de lege privind circulatia pe drumurile publice, ca amenzile auto sa fie intre o zecime din salariul minim si doua salarii minime pe economie. Acest sistem de punctaj va fi introdus dupa luna septembrie. Minimul amenzii contraventionale pentru soferi va fi de 10% din salariul minim pe economie - 270.

000 de lei, echivalentul unui punct, daca este platita pe loc. Daca nu este platita pe loc, amenda minima, conform noului Cod rutier, este echivalentul a doua puncte. Amenda maxima va fi de 20 de puncte in cazul persoanelor fizice, iar, pentru firme, amenzile maxime pot atinge o suta de puncte. Cumularea a 15 puncte face ca permisul soferului sa fie suspendat timp de 30 de zile.

Punctele se anuleaza la sase luni de la constatarea contraventiei. Cele mai mici amenzi (doua sau trei puncte) se dau, intre altele, pentru nesemnalizare la schimbarea directiei, nepurtarea centurii de siguranta, nerespectarea culorii galbene a semaforului, lasarea libera a volanului in timpul conducerii.

9-20 de puncte se pot incasa pentru conducerea unui vehicul cu defectiuni la frana sau directie sau cu termenul inspectiei periodice expirat. In toate cazurile, amenda poate scadea la jumatate daca este platita pe loc. Pentru a fi aplicat, actul normativ trebuie sa treaca si de Senat, dupa care sa fie promulgat de seful statului.