Internetul a devenit deja parte integranta a vietii noastre de zi cu zi. Internetul este o lume la care fiecare dintre noi are acces. Totul este sa ai un computer. Compania israeliano-americana Main.net Communications a prezentat, ieri, la Ministerul Culturii si Cultelor, in premiera, tehnologia PLS in domeniul monitorizarii monumentelor istorice.

Prin tehnologia PLS se transmit datele in sistem Internet prin intermediul retelei preexistente de energie electrica. Deci, pentru a te conecta la Internet, nu ai nevoie decat sa ai o priza normala undeva. Aceasta tehnologie poate fi aplicata si in domeniul monumentelor istorice.

Pot fi transmise orice fel de date referitoare la caracteristicile tehnice, starea lor, umiditate, temperatura, absolut tot ce este necesar pentru un specialist ca sa stie in fiecare moment starea acestuia. Practic, prin sistemul de monitorizare a monumentelor, exista posibilitatea de a avea un fel de radiografii ale starii lor de sanatate.

Domeniul restaurarii si conservarii monumentelor istorice este unul in general refractar la tehnologiile moderne, deoarece monumentele istorice sunt obiective extraordinar de sensibile.

Dupa cum bine se stie, este foarte dificila interventia asupra unui monument istoric, care are caracteristici ce trebuie conservate si, in acest sens, utilizarea unei tehnologii avansate fara a mai da suruburi, fara a mai ne pune diverse obiecte in interiorul acestuia, ci folosind efectiv sursa de curent electric si reteaua deja existenta ar aduce beneficii imense pentru specialistii in domeniu.

De asemenea, montandu-se camere de luat vederi, tehnologia poate fi aplicata si in vederea securizarii, se poate monitoriza accesul, se poate privi monumentul respectiv din strainatate prin sistemul Internet, se pot face o multime de aplicatii extrem de folositoare pentru promovarea turismului cultural, atat in interiorul, cat si in exteriorul Romaniei.

Deoarece aceasta tehnologie este extrem de noua, se vor face cateva proiecte-pilot, in primul rand asupra unor scoli din Bucuresti, apoi, in functie de rezultatele obtinute, se va trece, bineinteles, la monitorizarea unora dintre cele mai importante monumente ale Romaniei, care vor fi decise de specialisti in domeniu impreuna cu specialistii firmei Main.net Communications.

Din punct de vedere al specialistilor, este o tehnologie ce va revolutiona sistemul de supraveghere si de securizare in multe domenii ale vietii.