Internautii din lumea intreaga sarbatoresc joi 35 de ani de la momentul istoric in care specialistii in computere de la University of California din Los Angeles au conectat doua calculatoare cu un cablu gri, de cinci metri, testind astfel o noua modalitate revolutionara de transfer de date in cadrul unei retele.

De-a lungul anilor, cercetatorii UCLA au experimentat mijloace de marire a capacitatii retelei si a vitezei de transfer, iar azi lupta sa faca fata problemelor de securitate si valului urias de mesaje promotionale nesolicitate, suparatoarele “spam”-uri.

Stephen Crocker (foto) si Vinton Cerf s-au numarat printre absolventii care s-au alaturat profesorului Len Kleinrock pentru a duce la bun sfirsit testul de laborator efectuat pe 2 septembrie 1969. Odata conectat cablul, intre cele doua computere a inceput transferul de informatii, in fapt date fara nici o relevanta, folosite doar in scopul testarii.

Internetul s-a extins rapid de la domeniile initiale, militar si educational, devenind astazi un urias sistem de comunicare exploatat din plin de domeniul economic, dar si de oamenii obisnuiti.

Reteaua continua sa creasca

Stephen Crocker este in prezent presedintele unui comitet de supraveghere a Internetului, incercind din rasputeri sa apere sistemul central de amenintarile exterioare.

Americanul admite ca Internetul creat in colaborare cu fostii sai camarazi de “pionierat” este departe de a fi finalizat, majoritatea schimbarilor intervenite astazi avind ca scop satisfacerea nevoii crescinde de aplicatii multimedia.

Vinton Cerf, acum la compania MCI Inc., afirma ca-si doreste sa fi creat Internetul cu sistemul de securitate inclus inca din faza incipienta. Gigantii informaticii, precum Microsoft Corp., Yahoo Inc. si America Online Inc., incearca sa reconceapa reteaua astfel incit cei care trimit e-mailuri sa poata fi identificati.

Intre alte proiecte ale lui Cerf se numara un sistem de noua generatie, numit IPv6, menit sa gestioneze multimea de dispozitive wireless sau console de jocuri. Lucrind in colaborare cu NASA, Cerf incearca totodata sa extinda reteaua in spatiu, pentru o mai buna comunicare cu echipajele aflate in misiune in cosmos.

Internetul a “explodat” in anii `90

Pina in ianuarie 1970, alte trei calculatoare sint legate in retea, care ajunge la cinci computere

Tot in anii ‘70 apare si e-mail-ul

La sfirsitul anilor ‘70 a fost creat protocolul de comunicatii TCP/IP.

World Wide Web, reteaua navigabila, a aparut in 1990

Pe 12 decembrie 1991, fizicianul american Paul Kunz, de la Universitatea Stanford, a postat primul site pe Internet

In ‘92, pe fondul unei extinderi explozive a retelei, se conecteaza la internet si calculatoare din Romania.