Oare daca il dai toata ziua pe Nastase cosind prin nordul Moldovei, rezolvind in scenarii tip “Superman” diverse probleme grave, intr-un amestec nesfirsit de real cu electoral, va lua mai multe voturi in toamna? Oare asa trebuie sa interpretam faptul ca romanii isi petrec aproape tot timpul liber in fata televizorului? Chiar poti rezolva absolut toate problemele, politice, economice,

culturale dind stiri “de bine”, utilizind ziare, radiouri, reviste? Pina cind acest jurnal de imagine? Cred ca pina atunci cind se va vedea clar ca o subordonare a media nu poate aduce nimic bun pe termen lung pentru manipulator.

Pe mine nu ma ingrijoreaza faptul ca natia sta, vezi Doamne, toata ziua cu nasul in micul ecran si se indobitoceste. Eu cred ca multi oameni de rind au o privire critica, lucida, chiar cind se intorc morti de oboseala de la slujba si se indreapta, ca in transa, spre telecomanda. Politica, economia, cultura, ideologia etc. nu se fac la televizor. Daca se fac, au termen scurt de viata.

Asa ca sint doua ipoteze. Ori poporul e prost si inghite absolut tot ce i se da, iar apoi reactioneaza teleghidat. Ori nu are ce cauta notiunea de “popor” in discutiile noastre. Chiar si televizorul e o aventura individuala. Poporul nu se uita grupat la TV... Scrisorile pe care le primesc de la cititori nu seamana deloc una cu alta.

Fiecare are o filozofie coerenta despre aceasta blamata activitate. Unii sint mai complecsi, altii mai putin. De aceea nu cred in campanii grosolane de manipulare prin media. Nu cred ca chipul omniprezent al lui Nastase va avea mare efect la vot... Ar fi mult prea simplu.

Unii sint mai pesimisti. Spun ca o astfel de metoda agresiva este “suta la suta” eficienta. Mesajul meu catre Nastase suna cam asa: ce-ar fi sa incercati sa cistigati pe bune, fara sa fortati nota la TV. Altfel, riscati sa fiti urit ca o reclama proasta la sapun.