Au aparut in traducere romaneasca marturiile majordomului Paul Burrell

La exact sapte ani dupa decesul (survenit in urma unui accident de masina, pe 31 august 1997, la Paris) al Printesei Diana, a avut loc lansarea editiei romanesti a cartii fostului ei majordom, Paul Burrell, aparuta la Editura ALLFA.

Intitulata “Viata secreta a Printesei Diana”, traducerea romaneasca semnata, probabil din pricina crizei de timp (care a provocat si numeroasele greseli de tipar si, mai rar, de traducere), de nu mai putin de patru persoane - Augustin Fratila, Stroia Anastasia, Barrie Georgescu Panait si Marilena Iovu - tradeaza o intentie comerciala, pentru ca originalul poarta titlul mult mai

modest de “A Royal Duty” (“O slujba regala”).

In ciuda titlului romanesc, asadar, cartea nu contine detalii chiar atit de spectaculoase; in general, pentru cei care au urmarit intreg scandalul generat de volumul lui Burrell (care a fost acuzat, si mai tirziu exonerat, de furt al unor proprietati ale Printesei), revelatiile cele mai socante sint cunoscute: scrisoarea Dianei catre majordom, in care vorbeste despre un presupus complot pus la

cale pentru a o asasina, relatarea ampla a problemelor maritale ale cuplului Charles-Diana, aparitia Camillei Parker Bowles ca amanta semioficiala a viitorului rege etc.

Cu toate acestea, detaliile marunte sint extraordinar de interesante: de pilda, micile manii ale Printului Charles, care obisnuieste sa scrie notite pentru orice, biroul lui fiind inundat de biletele catre servitori; intr-unul, isi aminteste Burrell, i se cere sa-i informeze pe invitatii de la castelul Highgrove sa nu mai arunce tampoane si prezervative in canalizare, ca sa nu se infunde.

“Tot ca detaliu interesant, fostul majordom noteaza cum prima lui iesire in public ca insotitor al calestii Reginei Elisabeta a II-a a fost... la vizita in Londra a lui Nicolae Ceausescu!

Despre salariile unui angajat al Curtii Regale:

“Personalul a stiut totdeauna ca Printul era cel care platea salariile. Salarii bune. Personalul atasat familiei de Wales era cel mai bine platit din tot serviciul regal. Trecerea de la Regina domnitoare la mostenitorul tronului mi-a adus o crestere de 10.000 de lire sterline, ridicindu-mi salariul anual de la circa 8.000 la 18.000 de lire sterline.”

Despre sicanele de cuplu dintre Charles si Diana:

“In fiecare seara, una dintre indatoririle mele era sa am grija de tava cu bauturi din salon si sa umplu o sticla cu suc de portocale proaspat pentru Print.

Dar, spre mica lui agasare, si Printesei ii placea asta si deseori ajungea prima la ea, asa cum imi reaminteste intr-o nota oficiala: “Te rog, daca ai putea, ca pe viitor sa verifici sticla cu suc de portocale la sfirsitul cinei deoarece Alteta Sa Regala (Diana - n.r.) tinde sa-l bea pe tot si mie nu-mi mai ramine nimic! C””.

Despre cadourile lui Charles catre Diana:

“Ultimul cadou pe care Printul i l-a trimis Printesei a fost o palarie de paie tivita cu scoici de mare. Ea n-a fost sigura daca era o gluma sau doar prostul lui gust.”

Despre pasiunile Dianei:

“Asculta sfaturile bine intentionate ale unora, carora le pasa intr-adevar, fiind la curent cu informatiile zodiacale, puterea cristalelor, mesajele din lumea spirituala si “energiile” care o inconjurau. Medita la ele indelung si cu fermitate, in timp ce facea sedinte de acupunctura, masaj sau pentru exercitiile de pastrare in forma. (...)

Printesa vedea intotdeauna partea nostima a terapiilor si tratamentelor sale. Unele erau mai bizare si mai autoflagelante decit altele. De doua ori pe saptamina era datoria mea - nu a soferului (din cauza naturii sale personale) - de a o conduce pe Printesa la o clinica din nordul Londrei pentru irigarea colonului.”

Despre propunerea lui Kevin Costner ca Diana sa joace in continuarea filmului “The Bodyguard”:

“Dl Costner nu putea fi mai serios de atit. A fost o abordare neoficiala, dar Printesa - desi fusese flatata si fermecata - l-a refuzat. “E pur si simplu imposibil”, a spus.”

Despre modul in care a incercat sa treaca peste problemele ei maritale:

“Chiar si-a angajat un boxer, care a venit la KP (Kensington Palace, resedinta Dianei - n.r.) cu sacul de box, pentru ca ea sa se elibereze de acea furie. Diana, printesa de Wales, putea cu siguranta sa loveasca rau.”

Despre sentimentele ei legate de casnicia cu Charles:

“In ochii ei, fusese vinduta familiei pentru a da nastere “unui mostenitor de rezerva” in persoana Printilor William si Henry, ca apoi sa fie lasata sa strige in pustiu. (...) Camilla era ceea ce si-ar fi dorit Printesa nespus sa fie: femeia de care Charles avea nevoie, din punct de vedere emotional.”

Despre cei doi fii ai Dianei, printii William si Henry:

“In cel mai mare paradox al vietii lor opulente regale, tinerii printi erau fascinati de bani si de faptul ca figura Reginei se afla pe orice bancnota. O hirtie de cinci lire era “bunica albastra”, iar una de 50 de lire era “bunica roz”.

Cind Printesa le dadea bani, era o bucurie sa-i vezi pe baieti sarind, mototolind bancnotele, cerind invariabil o “bunica roz”.