La inceputul acestei saptamani, prestigoasa agentie de presa Reuters a transmis o stire care pune sub un mare semn de intrebare campania dusa de unele organizatii de mediu si ONG-uri din Romania si strainatate impotriva Proiectului propus de compania Rosia Montana Gold Corporation SA in Muntii Apuseni.

In depesa sa, publicata si pe Internet, Reuters spune ca cea mai mare companie miniera din lume, Newmont Mining Corporation din Statele Unite, planuieste achizitionarea in septembrie a 10% din firma canadiana Gabriel Resources Ltd, cu optiunea de a prelua ulterior aproape 19% din Gabriel, firma care asigura finantarea proiectului propus de RMGC in Apuseni.

La cateva secunde dupa anuntarea intentiei lui Newmont, valoarea actiunilor lui Gabriel Resources la Bursa din Toronto a crescut cu 64%.

Conform regulamentului bursier, documentul final intre Newmont Mining Corporation si Gabriel Resources va fi semnat in luna septembrie.

Potrivit Reuters, investitia facuta de Newmont «aduce un castig financiar si de credibilitate substantial pentru Gabriel Resources. Aceasta credibilitate, implicit, se refera si la activitatea lui Rosia Montana Gold Corporation.

"Aceasta reprezinta un plus de credibilitate pentru Gabriel Resources, dar, dupa parerea mea, este in acelasi timp o investitie inteleapta si pentru Newmont", a declarat Mark Smith, analist la Dundee Securities.

In declaratia facuta pietelor financiare – si care ar trebui sa dea serios de gandit celor care protesteaza fata de proiectul RMGC - compania americana a declarat ca a decis sa faca investitia in Gabriel Resources numai dupa ce s-a asigurat ca "standardele de mediu, de responsabilitate sociala, precum si practicile curente si angajamentele lui Gabriel Resources au satisfacut exigentele

lui Newmont".

In 2002, Newmont Mining Corporation a achizitionat gigantul australian Normandy Mining of Australia, precum si compania canadiana Franco-Nevada Mining Corporation, devenind, astfel, cea mai mare producatoare de aur din lume. Compania se bucura de respectul comunitatii miniere din intreaga lume pentru standardele sale inalte.

Proiectul RMGC se afla inca in stadiul de elaborare, compania lucrand in prezent la Studiul de impact asupra mediului. Desi inca neterminat si fara sa fie prezentat oficial autoritatilor, proiectul a devenit tinta preferata a atacurilor lansate de grupuri de mediu si organizatii neguvernamentale, majoritatea finantate si sprijinite logistic din strainatate.

Fiecare certificat achizitionat da dreptul ca Newmont sa cumpere o actiune la Gabriel Resources la pretul de 2 dolari canadieni la orice data inainte de finele anului 2005. In cazul in care Newmont va face uz de toate certificatele sale, firma va ajunge sa detina 18,6% din Gabriel Resources.

"Newmont este un actionar care va sprijini Gabriel si va acorda, la cererea acestuia, suport tehnic", se spune in declaratia companiei americane.

Investitia lui Newmont va fi folosita pentru a continua dezvoltarea Proiectului RMGC, care se asteapta sa produca o cantitate de 500.000 de uncii de aur pe an (circa 340 tone).

In ceea ce a fost ultima dintr-o serie intreaga de amanari, Gabriel Resources a avertizat in luna mai referitor la o posibila intarziere de un an a demararii lucrarilor de constructie la Rosia Montana, din diverse motive.