Noile tari membre NATO, inclusiv Romania, vor fi din ce in ce mai “curtate“ de fabricantii americani si europeni de armament, care vor sa compenseze scaderea vanzarilor inregistrata in tarile dezvoltate.

Noile membre NATO (printre care si Romania – n.r.) vor fi din ce in ce mai “curtate” de fabricantii americani si europeni de armament, care vor sa compenseze intr-un fel scaderea vanzarilor inregistrata in tarile dezvoltate, se arata intr-un raport al Guvernului american, citat de AFP.

MARINA CONSTANTINOIU

Departamentul de Analiza al Congresului apreciaza, in raportul sau anual, ca vanzarea de arme la nivel mondial a scazut, incepand cu anul 2000, in special din cauza incetinirii cresterii economice si a restrictiilor bugetare adoptate de numeroase state.

Valoarea achizitiilor in materie de armament a trecut de la 41 de miliarde de dolari in 2000, la 25,6 miliarde in 2003, ceea ce a afectat principalii producatori din domeniu. Dupa cum se stie, acestia se afla exact in Statele Unite, Europa si Rusia.

REORIENTARE. Potrivit aceluiasi raport, fabricantii spera sa compenseze aceasta scadere, orientandu-se catre fostele tari membre ale Pactului de la Varsovia, din care a facut parte si tara noastra, care au fost cooptate de Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord in cursul ultimilor zece ani.

OPORTUNITATEA. Un motiv serios incurajator pentru fabricantii de arme este faptul ca toate cele zece noi membre ale NATO trebuie sa-si modernizeze fortele armate, pentru a raspunde exigentelor organizatiei transatlantice.

“Este foarte probabil ca in anii urmatori, intre Statele Unite si alte tari europene sau consortii sa continue concurenta, in perspectiva obtinerii unor contracte de vanzare de armament in regiunea europeana”, se arata in documentul Congresului SUA, citat de AFP.

“Astfel de vanzari au potential pentru a compensa contractele pierdute, din cauza reducerii cererii din partea clientilor traditionali, din tarile dezvoltate”, precizeaza autorii analizei.