Numarul utilizatorilor de servicii bancare asigurate prin Internet si telecomunicatii mobile a ajuns la aproximativ 28.000 de persoane la finele primului semestru, de doua ori mai multe fata de luna iunie a anului 2003, potrivit datelor anuntate de Adriana Ticau, ministrul comunicatiilor.

"Doar in trimestrul doi al acestui an, peste doua miliarde de euro si mai mult de 230.000 miliarde de lei au fost tranzactionati de catre banci prin instrumente de plata online", a precizat Ticau.

Potrivit ministrului comunicatiilor, 21 de banci dispun de instrumente de plata cu acces la distanta, 18 dintre aceste aplicatii fiind avizate de MCTI, iar cinci sunt auditate din punct de vedere al securitatii de catre experti independenti. Totodata, alte zece aplicatii sunt in curs de avizare de catre MCTI.

Cele 21 de banci, din 39 active pe piata romaneasca, pun la dispozitia clientilor 28 de instrumente de plata cu acces la distanta, 14 dintre acestea fiind solutii de Internet banking, 12 de home banking si doua de mobile banking.

Instrumentele de plata la distanta permit utilizatorului accesul direct la fondurile sale, efectuarea de plati sau transferul de fonduri, obtinerea de informatii privind situatia conturilor si a operatiunilor realizate.