Ordonanta nr. 94 din 26 august 2004 privind reglementarea unor masuri financiare.

Debitorii care au beneficiat de inlesniri la plata obligatiilor datorate bugetului general consolidat, acordate in baza reglementarilor legale in materie, si care, pana la data de 30 noiembrie 2004, fac dovada stingerii sumelor cuprinse in rate, precum si a obligatiilor fiscale curente, cu termene de plata pana la aceeasi data, a constituirii garantiei si platii oricaror alte obligatii fiscale

ce nu fac obiectul inlesnirilor la plata, precum si indeplinirii celorlalte conditii in care inlesnirile au fost aprobate, beneficiaza de mentinerea inlesnirii pentru sumele ramase de plata incepand cu 30 noiembrie 2004, cu toate efectele prevazute de lege.

Pentru plata cu intarziere a ratelor si a obligatiilor curente de catre debitorii care se incadreaza cele prevazute mai sus, organul fiscal competent calculeaza si comunica acestora pana la data de 10 decembrie 2004 diferenta de dobanda si penalitatea de intarziere aferenta, dupa caz, care se vor achita pana la data de 20 decembrie 2004.

• Din 3 septembrie 2004 si pana la data de 31 decembrie 2006 se suspenda aplicarea Ordonantei Guvernului nr. 71/2001 privind organizarea si exercitarea activitatii de consultanta fiscala.

Ordonanta 94/2004 a adus modificari unor acte normative:

Completarea Legii nr. 141/1997 privind Codul vamal al Romaniei

• Calatorii si alte persoane fizice cu domiciliul sau resedinta in tara ori in strainatate pot introduce si scoate din tara bunurile aflate in bagajele personale ori care ii insotesc fara a fi supuse taxelor vamale, in conditiile si in limitele stabilite prin lege sau prin hotarare a Guvernului, cu respectarea acordurilor si conventiilor internationale la care Romania este parte.

Aceste prevederi se aplica si coletelor primite sau trimise persoanelor fizice.

Modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

• Aparatele de marcat electronice fiscale sunt livrate prin distribuitori autorizati. Prin distribuitor autorizat se intelege agentul economic pe numele caruia a fost eliberat avizul necesar.

Distribuitorul autorizat are dreptul de a comercializa aparatele de marcat electronice fiscale, inclusiv produsele complementare acestora, pentru care a obtinut avizul, precum si obligatia sa asigure service la aceste aparate atat in mod direct, cat si prin alti agenti economici acreditati de catre acesta.

Distribuitor autorizat nu poate fi decat producatorul sau importatorul aparatului respectiv, persoana juridica romana, in situatia defectarii aparatelor de marcat electronice fiscale utilizatorii sunt obligati ca in momentul constatarii defectiunii sa anunte distribuitorul autorizat care a livrat aparatul sau, dupa caz, unitatea de service acreditata a acestui distribuitor autorizat.

Modificarea adusa Ordonantei Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare incepand cu data de 3 octombrie 2004

• Platile catre o singura persoana juridica fiind admise in limita unui plafon in suma de 50.000.000 lei.

Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite, obiecte de inventar, prestari de servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plati catre o singura persoana juridica in limita unui plafon in numerar in suma de 100.000.

000 lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.