La fiecare sapte minute, un roman moare prin infarct cerebral sau de miocard, tara noastra aflandu-se pe primul loc in Europa la mortalitatea prin boli cerebro-vasculare. Tinand cont de statisticile dezastruoase, ieri a fost inaugurata prima unitate de urgente neurovasculare din Romania.

Prof. dr. Constantin Popa, directorul Institutului de Boli Cerebro-Vasculare din Bucuresti, a declarat ca prima cauza de mortalitate din Romania o reprezinta bolile cerebro-vasculare, anual inregistrandu-se 270 de decese prin aceste afectiuni la 100.000 de locuitori. Mai mult, la fiecare sapte minute, in tara noastra se inregistreaza cate un deces prin infarct cerebral sau de miocard.

De asemenea, anual apar peste 400.000 de cazuri de recurente ale persoanelor care au avut un accident vascular cerebral (AVC). "Ceea ce este foarte ingrijorator este faptul ca AVC nu mai are varsta, apare tot mai des si la persoanele tinere, din cauza factorilor de risc, cum ar fi fumatul, alcoolul, grasimile, stresul", a adaugat prof. dr. Popa.

55.000 de decese

Numai anul trecut, peste 55.000 de romani au murit din cauza bolilor cerebro-vasculare, mai mult de jumatate dintre acestia fiind femei. Specialistii spun ca in cazul AVC viata pacientului se decide in primele trei ore. De aceea in majoritatea tarilor europene structurile in care se trateaza aceste tipuri de urgente au fost adaptate cerintelor.

Avand in vedere cifrele ingrijoratoare, ieri a fost inaugurata, in cadrul Institutului de Boli Cerebro-Vasculare din Bucuresti, prima unitate de urgente neurovasculare din Romania, centru in care se asigura asistenta medicala de urgenta pentru AVC. Trebuie spus ca tara noastra este a doua tara din Europa de Est, dupa Ungaria, care are functional un asemenea serviciu.

"Unitatile de acest tip functioneaza in majoritatea tarilor europene cu rezultate de exceptie. Ele au permis reducerea semnificativa a mortalitatii prin AVC, scurtarea duratei de spitalizare si accelerarea recuperarii in faza post-acuta dupa un AVC", a declarat ministrul Sanatatii, Ovidiu Brinzan, prezent la inaugurarea centrului.

O a doua unitate de acest tip se va infiinta tot in Capitala, in cadrul Spitalului Universitar, dupa care vor fi deschise astfel de centre si in restul tarii, in cadrul spitalelor de boli neurologice.