Compania de transporturi aeriene Tarom va contracta un nou credit extern in valoare de 10,2 milioane de dolari pentru a acoperi avansul achitat la inceputul acestui an companiei aeriene franceze Airbus pentru achizitionarea a patru aeronave de tip A 318. Decizia a fost luata printr-o hotarare de Guvern.

Creditul va fi contractat pentru ca firma franceza a avut o pretentie care nu era inclusa initial in contractul de cumparare a celor patru avioane si anume un avans inainte de termen. Potrivit contractului, Tarom urmeaza sa obtina credite cu garantia statului in valoare de 229 de milioane de dolari, pentru plata celor patru avioane, care urmeaza sa fie livrate de catre Airbus in 2006 si 2007.

Contractul prevedea intr-adevar plata in avans a 10 milioane de dolari in acest an, dar plata urma sa se faca dupa ce Tarom obtinea creditul de 229 de milioane. Insa, Airbus s-a razgandit si, dupa cum reiese si din nota de fundamentare a acestei noi ordonante, a solicitat avansul la inceputul acestui an. Iar Tarom a platit.