Nici nu s-au incheiat bine Jocurile Olimpice de la Atena ca semnalele de alarma trase cu obstinatie de antrenorul coordonator al lotului national feminin de gimnastica, Octavian Belu, in privinta conditiilor derizorii in care se antreneaza viitoarele campioane olimpice, s-au concretizat.

Mai multe gimnaste ale Colegiului National Sportiv „Cetate“ din Deva, acolo unde functioneaza si „fabrica de medalii“ – Centrul Olimpic de Gimnastica –, au fost descoperite, marti, de catre medici, pline de paduchi. Situatia a devenit alarmanta in momentul in care antrenorii gimnastelor au observat ca micutele se scarpina din ce in ce mai mult.

Conduse la cabinetul medical din cadrul clubului, medicii au observat ca fetele sunt pline de paraziti. Drept urmare, profesorii nu au mai acceptat ca gimnastele sa mai lucreze in sala de antrenamente, ducand sportivele sa se antreneze in parcul de la poalele Cetatii din municipiu.

Fara doar si poate, evenimentul, regretabil pentru prestigiul Colegiului National Sportiv din Deva, a starnit un scandal imens pe plan local, nefiind excluse mai multe demiteri din cadrul conducerii. „Noi am verificat la inceputul saptamanii mai multe licee, printre care si Colegiul Sportiv.

Daca este adevarat ca gimnastele s-au umplut de paduchi, atunci vom lua masuri drastice, mergand pana la destituirea intregii conduceri“, a precizat subprefectul Cosmin Nicula, oficialul devean sustinand ca nu a auzit de acest fapt. De partea cealalta, directorul Colegiului National Cetate din Deva, Marinica Pirvanescu, muta vina in afara sferei sale de responsabilitati.

„Am facut deratizare in toata scoala, in doua randuri. Nu mai puteam sa ne desfasuram activitatea in aceste conditii. Daca intram in spalatorie, in pantaloni scurti, imediat ne umpleam de purici. La fel se intampla si in alte incaperi, chiar si in biroul meu. Am cheltuit pentru deratizare aproape 60 de milioane de lei.

Nu stiu de unde au aparut acum paduchii“, a declarat Marinica Pirvanescu. In ceea ce priveste posibilitatile medicilor cabinetului medical din cadrul Clubului Sportiv „Cetate“ din Deva de a preveni aparitia paduchilor, prea multe lucruri nu pot fi spuse. „Noi le-am deparazitat pe sportive cu petrol.

Nu putem face mai mult, deoarece atat primim de la Directia de Sanatate Publica si Spitalul Judetean din Deva“, a punctat, sec, asistentul medical Giuliana Blaga.

Cum situatia a depasit cu mult granitele interne ale Clubului Sportiv, solutionarea vine, de acum, din partea Directiei de Sanatate Publica Hunedoara. La fel si explicatia dramei sportivelor. „Vom merge la Colegiul National si vom deparazita gimnastele.

Aparitia paduchilor se poate datora in primul rand igienei personale, dar si aglomeratiei din camin“, a dezvaluit seful Serviciului Inspectiei Sanitare, din cadrul Directiei de Sanatate Publica Hunedoara, dr. Stefan Repede.

De amintit ca, in afara de lotul olimpic feminin, antrenat de Octavian Belu si Mihaela Bitang, alte cateva sute de gimnaste locuiesc si se antreneaza la aceasta unitate sportiva in conditii contestate in repetate randuri de cei responsabili cu performantele inca majore ale gimnasticii romanesti.