Seful Congresului National Irakian (CNI), Ahmad Chalabi, a declarat ca a scapat ieri dintr-o tentativa de asasinat, organizata in dreptul localitatii Latifiya, la 25 de kilometri sud de Bagdad, pe drumul ce leaga capitala irakiana de orasul Najaf, transmite AFP. Dar doua dintre garzile sale de corp au fost ranite, dintre care una destul de grav.

"Ma intorceam de la Najaf, unde l-am intalnit pe ayatollahul Ali Sistani, cand, la sosirea noastra in Latifiya, o masina a inceput sa urmareasca convoiul nostru si sa traga asupra noastra", a spus Chalabi jurnalistilor.

Latifiya este o localitate majoritar sunnita si o zona cu grad ridicat de risc, crimele, jafurile si rapirile fiind frecvente.

La Bagdad, in schimb, deschiderea Adunarii Nationale Irakiene a fost marcata, ieri, de cinci explozii, produse in Zona Verde. Deflagratiile au creat panica in randul celor circa o suta de delegati prezenti, dar nu s-au inregistrat victime sau raniti.

Pe de alta parte, executarea, marti, a 12 nepalezi de catre gruparea islamista "Ansar Al-Sunna", apropiata retelei Al Qaeda, a starnit un val de proteste, ieri, la Kathmandu (Nepal). Mii de persoane au luat cu asalt moscheea Jama Masjid, devastand-o si incendiind-o.

Tot ieri, Liga Araba a anuntat ca a reusit sa obtina prelungirea cu 24 de ore a ultimatumului acordat autoritatilor de la Paris de catre gruparea care i-a rapit pe cei doi jurnalisti francezi in Irak. Soarta acestora ramane insa incerta.