Medicii de la clinica de chirurgie cardiaca din cadrul Institutului “C.C. Iliescu” din Capitala au solicitat protectia mass-media, a societatii civile, a sindicatelor, precum si a Comisiei Europene impotriva “terorismului medical” practicat de senatorul PSD Serban Bradisteanu, care urma sa fie reinstalat, ieri, la conducerea institutiei.

Doctorul Serban Bradisteanu, senator PSD, a fost declarat cistigatorul concursului pentru postul de director al Institutului National de Cardiologie “C.C. Iliescu”. Ieri, in ziua in care reprezentantii Ministerului Sanatatii urmau sa-l instaleze oficial pe post, Bradisteanu a fost contestat de circa 30 de medici aflati in sala de sedinte.

Dintre medicii prezenti la raport, lui Bradisteanu i-a luat apararea doar dr. Alexandru Cornea. Desi pensionar, profesorul Ioan Pop de Popa, senator PSD, fost director al institutului, prezent si el la raport, nu i-a luat apararea lui Bradisteanu.

Potrivit cutumelor, la conducerea unui institut national precum “C.C. Iliescu” trebuia numit un profesor universitar. Pentru a-i facilita accesul senatorului, PSD a modificat legea in asa fel incit la concurs sa poata participa si Bradisteanu, doar cu o adeverinta de cercetator stiintific principal, gradul I.

“Fiecare grad stiintific se obtine pe lucrari publicate, iar noi nu am intilnit in bibliotecile de specialitate lucrarile stiintifice ale lui Serban Bradisteanu. La concurs Bradisteanu nu a depus dosarul cu lucrarile sale”, a declarat ieri conf. dr. Dan Gherghiceanu.

Dintre cei 32 de medici prezenti ieri la raport, nici unul nu a putut indica titlul unei lucrari stiintifice semnate de dr. Serban Bradisteanu. Nici macar dr. Cornea, sustinatorul senatorului PSD.

“Vom sesiza Delegatia Comisiei Europene!”

Senatorul PSD Serban Bradisteanu a mai fost director al institutului un an, in perioada 15 noiembrie 2002-15 noiembrie 2003, cind “ne ameninta pe toti, spunind ca are dosarele noastre si ne poate baga la puscarie cind vrea el. Acum, in ce conditii vom opera noi? Cu pistolul la timpla nu se poate opera”, a declarat, conf. Gherghiceanu, sustinut de alti 30 de doctori.

Tot din cauza lui Bradisteanu, pe anul 2004, institutul nu a avut alocate fonduri de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deoarece “Bradisteanu nu a instiintat CNAS ca sintem in renovare, iar bugetul se calculeaza si se distribuie in functie de activitatea medicala a anului precedent”.

Dupa plecarea lui Bradisteanu, interimatul a fost asigurat de profesorul Cezar Macarie, care a redeschis salile de operatie pe cord deschis. “In prezent, noi facem zilnic doua-trei operatii pe cord deschis, in timp ce Bradisteanu face cite doua pe saptamina la Spitalul de Urgenta”, a adaugat conf. Gherghiceanu.

“Vom sesiza Delegatia Comisiei Europene de la Bucuresti privind abuzurile practicate asupra noastra”, afirma medicii.

Bradisteanu: “Ce, eu nu sint o somitate?”

Senatorul PSD Serban Bradisteanu respinge acuzatiile colegilor: “Fiind un concurs de management, nu s-au cerut lucrarile stiintifice, de aceea nu le-am prezentat. Nu este nimeni obligat sa stie ce lucrari stiintifice am eu. Eu sint cercetator din 1978. Ce, eu nu sint o somitate in domeniu? Eu nu i-am amenintat niciodata pe cei de la institut. Sa probeze, daca afirma asta.

Ei sint multi acolo care nu ma doresc, dar eu nu voi face altceva decit sa aplic legea. Eu nu o sa-i conduc medical, ci managerial. Intrebati-ma cit voi reduce costurile operatiilor, spitalizarilor.