Ambasadorul Rusiei in Ucraina, Victor Cernomardin, a declarat, miercuri, ca tara sa sustine proiectul ucrainean de construire a canalului Bastroe in Delta Dunarii, in pofida criticilor formulate de Uniunea Europeana, Statele Unite si Romania, informeaza AFP.

"Ucraina face ceea ce trebuie sa faca si are dreptate", a afirmat Cernomardin, citat de Interfax, calificand drept o "psihoza" criticile la adresa proiectului.

"Autoritatile ucrainene doar au restaurat un canal care exista anterior", a subliniat diplomatul rus, care a apreciat ca acest proiect va aduce beneficii economice nu numai Ucrainei, ci si Rusiei si altor tari care transporta marfuri pe cale fluviala. Canalul, care permite Ucrainei sa aiba acces la Marea Neagra pe Dunare, a fost inaugurat joia trecuta.

Kievul, care spera sa castige 50 de milioane de dolari pe an din exploatarea acestui canal, a precizat ca a respectat toate normele ecologice internationale in timpul lucrarilor. In rezervatia naturala Delta Dunarii, inscrisa din 1991 in patrimoniul mondial al UNESCO, traiesc 90 de specii de pesti si 300 de specii de pasari, unele rare sau pe cale de disparitie.