Telefonia mobila de generatia a treia va permite romanilor acces rapid la Internet, transfer de date, imagini, ascultarea de muzica pe telefonul mobil, precum si vizualizarea paginilor web cu elemente grafice si servicii de localizare.

Termenul-limita de depunere a ofertelor pentru achizitionarea celor patru licente 3G este 29 octombrie potrivit caietului de sarcini publicat pe pagina de Internet a Ministerului Comunicatiilor (www.mcti.ro) la sectiunea Licitatii.

Documentul prevede ca potentialii ofertanti pot solicita clarificari pana la 8 octombrie, iar MCTI, organizatorul licitatiei, va transmite raspunsurile pana la 15 octombrie.

Conform caietului de sarcini, vor fi acordate patru licente 3G, din care cel putin una in standard UMTS (Universal Mobile Telecommunications System), cu o valabilitate de 15 ani. Licentele pot fi reinnoite la cererea titularilor pe o perioada de 10 ani, fara plata unor taxe suplimentare.

CONDITII. Castigatorii licitatiei vor trebui sa achite un tarif de eliberare a spectrului de frecventa in valoare de 35 milioane dolari.

Prima transa a tarifului, in valoare de 10,5 milioane dolari, va fi platita in termen de 120 de zile de la data acordarii licentei, iar urmatoarele cinci transe anuale, in valoare de 4,9 milioane dolari fiecare, la data de 30 ianuarie a fiecarui an, incepand cu 2006.

Pentru a putea fi admis la procedura de selectie comparativa, ofertantul trebuie sa aiba o cifra de afaceri minima de 300 milioane euro anual in domeniul comunicatiilor electronice, sa fie persoana juridica si sa aiba ca obiect principal de activitate domeniul telecomunicatiilor; sa nu se afle in stare de faliment sau lichidare judiciara si sa depuna o garantie de participare.

ACOPERIRE. Potrivit caietului de sarcini, acoperirea minimala va fi pentru Bucuresti si 10 mari orase, alese de candidat, la data de 31 decembrie 2011.

Evaluarea ofertelor va avea la baza o grila de punctaj. Astfel, capacitatea financiara a ofertantilor va fi evaluata cu 10 puncte, fezabilitatea comerciala a proiectului, gradul de specializare si experienta in domeniul telecomunicatiilor si fezabilitatea tehnica cu 20 de puncte fiecare, in timp ce acoperirea geografica si a populatiei cu 30 puncte.

In privinta investitiilor, fostul ministru al Comunicatiilor, Dan Nica, a afirmat ca, intr-o prima etapa, dezvoltarea unei retele 3G necesita fonduri de cel putin 100 milioane de euro pentru acoperirea unui numar minim de orase.

MCTI a acordat deja cateva licente experimentale pentru serviciile 3G, dar titularii acestora nu au dreptul sa utilizeze licenta de testare in scopuri comerciale, pe perioada experimentarii fiind interzisa furnizarea de servicii catre terti. Dintre operatorii autohtoni, Mobifon (Connex) si Orange Romania si-au manifestat deja interesul de a participa la licitatie.

CINCI COMPANII TESTEAZA TEHNOLOGIA 3G

Pana in prezent, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei a acordat cinci licente pentru experimentarea serviciilor de telecomunicatii 3G.

Titularii acestor licente sunt companiile Ericsson, Siemens, Nokia, Alcatel si, la sfarsitul saptamanii trecute, Motorola.

Licentele experimentale se acorda gratuit, fiind scutite de plata tarifului de utilizare a spectrului de frecvente, iar titularii lor nu au dreptul de a le folosi in scopuri comerciale.