Agentii economici din domeniul producerii, transportului si furnizarii energiei electrice si termice vor constitui rezerve in limita unor cote de pana la 6% din veniturile realizate din livrarea electricitatii si 2% din veniturile realizate din livrarea energiei termice.

APLICABILITATE. Conform unei ordonante aprobate in ultima sedinta de guvern, rezervele vor fi constituite lunar, in limita profitului contabil, si vor fi utilizate numai pentru finantarea lucrarilor de investitii proprii, destinate modernizarii si dezvoltarii obiectivelor energetice.

Prin astfel de lucrari de investitii, actul normativ indica amenajari hidroenergetice, amenajari de depozite de carbune, pacura si cenusa, finalizarea capacitatilor in executie si realizarea unor capacitati noi, inclusiv cele nucleare, pentru producerea energiei electrice si termice, dezvoltarea retelelor de transport si distributie a electricitatii, in special in mediul rural, lucrari pentru

protectia mediului inconjurator.

AUTORIZARE. Mai sunt enumerate dezvoltarea capacitatilor de producere in vederea asigurarii securitatii energetice, lucrari pentru conservarea energiei si cresterea eficientei energetice, instalatii de producere si furnizare a apei fierbinti, rambursarea creditelor interne si externe contractate pentru finantarea obiectivelor de investitii din sistemul energetic.

Actul normativ specifica faptul ca aceste venituri considerate ajutoare de stat pot fi acordate numai dupa autorizarea lor de catre Consiliul Concurentei. Prevederile ordonantei vor fi aplicate in perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2006.