Plafonul zilnic al platilor in numerar pe care companiile le pot efectua in relatiile cu alte firme va fi majorat, incepand cu data de 4 octombrie, de la 30 de milioane de lei la 100 de milioane de lei, conform prevederilor unei ordonante de Guvern privind reglementarea unor masuri financiare.

Potrivit proiectului initial elaborat de Ministerul Finantelor Publice, nivelul maxim urma sa fie majorat la 75 de milioane de lei. De asemenea, Executivul a revizuit de la 10 milioane de lei la 50 de milioane de lei nivelul platilor zilnice in numerar care pot fi efectuate catre o firma.

Vor fi, insa, interzise platile fragmentate in numerar pentru facturile care depasesc nivelul de 50 milioane de lei catre furnizorii de materii prime, materiale, semifabricate, produse finite, pentru obiecte de inventar sau prestatori de servicii.

Prin exceptie, vor fi permise platile in numerar de pana la 100 de milioane de lei catre o singura companie, in cazul in care aceasta face parte din retele de magazine de tip cash&carry. "Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 100 de milioane de lei", se precizeaza in textul ordonantei.

In plus, plafonul reprezentand sumele in numerar pe care firmele le pot detine in casieriile proprii la sfarsitul zilei va urca de la 30 de milioane de lei la 50 de milioane de lei. Depasirea acestui nivel va fi permisa numai cu sumele aferente salariilor si a altor operatiuni cu persoane fizice, programate pe baza de documente justificative cu trei zile inainte de data platii.

Aceasta prevedere nu se aplica insa bancilor, societatilor de asigurari, companiilor financiare si Trezoreriei Statului.

Nerespectarea actului normativ va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 50 de milioane de lei si 100 de milioane de lei.