Angajatii cu contract de munca ar putea beneficia, de anul viitor, de tichete pentru petrecerea concediului impreuna cu familia, precum si pentru tratament medical si pentru transport, toate aceste cheltuieli urmand a fi deduse din impozitul pe venitul global.

In prezent, pe masa de lucru a Comisiei de munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor se afla un proiect de lege in aceste sens, initiat de CNS Cartel Alfa si de deputatul PSD Octavian Mitu, document care, daca va primi avizul favorabil, va intra in dezbaterea Parlamentului in octombrie, urmand a fi adoptat pana in decembrie 2004, cu intrare in vigoare din 2005.

STATISTICI, CALCULE, PROPUNERI

Compania Nationala Imprimeria Nationala si Fundatia Romana pentru Promovarea Dezvoltarii Comunitatilor Locale au organizat ieri un seminar pe tema tichetelor de vacanta, transport si sanatate, prilej cu care deputatul Octavian Mitu a declarat ca, potrivit unei statistici, in 2002 si 2003, doar 15% dintre cetatenii in varsta de peste 7 ani si-au petrecut mai mult de 4 zile in alta localitate

decat in cea de domiciliu, concediul devenind, astfel, un fel de lux, in loc de necesitate. „Tichetele de vacanta reprezinta o modalitate prin care pot castiga atat beneficiarul, cat si angajatorul, precum si statul.

Salariatul isi poate majora bugetul de concediu cu 20-80%, angajatorul nu plateste nici un fel de impozite pentru contributia sa la tichetul respectiv, iar statul va avea venituri mai mari la buget, prin dezvoltarea industriei turistice si cresterea numarului de locuri de munca si a cererii de bunuri de consum in acest sector“, a spus Mitu.

Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a facut cateva precizari privind accesul la tichetele de vacanta. „Lunar, angajatul contribuie la acest fond de vacanta cu maximum 25% din valoarea salariului minim pe economie, respectiv cu 625.000 lei in prezent, iar angajatorul mai adauga 50% din acelasi salariu, dar nu mai mult de patru ori contributia salariatului.

Ei sunt scutiti de impozitele aferente acestor sume si, dupa 11 luni de munca, valoarea cumulata ar putea ajunge pana la 21 milioane lei, suma ce permite efectuarea unui concediu decent cu familia in Romania“, a spus Hossu. Sistemul de tichete de vacanta functioneaza cu succes in Ungaria, Franta si alte state occidentale.

TRATAMENT SI TRANSPORT

Pe langa aceste facilitati, este posibil ca, tot de anul viitor, salariatii sa beneficieze si de tichete de sanatate si de transport pe CFR. „Aceasta idee vine din partea Companiei Nationale Imprimeria Nationala ( n.r. - CNIN), ca o completare la tichetele de vacanta si la cele de masa, prezente deja de cativa ani pe piata“, a precizat directorul general al CNIN, Dan Docan.

El a relevat avantajele acestui tip de tichete: sprijin financiar pentru cumpararea de medicamente si tratament la domiciliu, precum si economii la transport, pentru salariati, fidelizarea personalului si scutire de la plata impozitului pentru contributia la fondurile pentru cele doua tipuri de tichete pentru angajatori, venituri mai mari din incasari si dotarea corespunzatoare a parcului de

vehicule al regiilor de transport in cazul consiliilor locale.