Din octombrie, painea s-ar putea scumpi din nou cu 500 de lei, a declarat, ieri, Aurel Popescu, presedintele Rompan. Popescu explica noua modificare de pret prin faptul ca, in aceasta perioada, procesatorii vor utiliza numai grau din recolta pe 2004 aflat in silozuri, deci, mai scump. La majorarea pretului painii va contribui si cresterea costurilor cu combustibili si la gaze naturale.

Declaratia vine in contextul in care, in ultima saptamana, pretul painii a devenit subiect de disputa intre Guvern si producatori, fiecare tinand cont, dupa interes, fie de productia medie record de grau la hectar, fie de majorarea pretului la carburanti si gaze naturale.

In tot acest timp, comerciantii nu par a avea vreo intentie sa scada pretul, astfel ca romanii sunt nevoiti sa plateasca tot 6000 de lei pentru o paine. La poarta fabricii, o paine costa 4200 de lei fara TVA, cu 20% mai putin decat in magazine.

Premierul Adrian Nastase a declarat, la inceputul acestei saptamani, ca i se pare „normal“ ca pretul painii sa scada, in contextul in care graul din recolta 2004 este cu 3000 de lei mai ieftin decat cel de anul trecut.

La acea data, presedintele Rompan s-a grabit sa confirme ca, momentan, din cauza majorarii costurilor cu gazele naturale si combustibili, precum si a adaosurilor comerciale, pretul painii nu va scadea, dar nici nu va creste. Cu doar jumatate de ora inainte, Popescu anuntase, pentru prima data, scumpirea painii.

Totodata, producatorii sustin ca trebuie sa recupereze pierderile inregistrate anul trecut ca urmare a lipsei graului de pe piata interna. Datele Rompan arata ca pierderile inregistrate la nivelul industriei se ridica la 50 de milioane de dolari.

„Punctul de vedere al majoritatii producatorilor de paine este de a mentine acelasi pret pentru o perioada mai mare decat sa vina acum cu o scadere de pret si mai tarziu cu o majorare mai semnificativa“, a declarat Popescu.

Potrivit acestuia, exista producatori care au redus pretul la poarta fabricii cu 2-300 de lei, dar, din cauza adaosurilor comerciale, pe piata nu s-a vazut nici o reducere de preturi. Popescu a mai spus ca, in unele cazuri, producatorii de paine au preferat sa mareasca gramajul decat sa reduca pretul.

Producatorii din industria de morarit si panificatie au solicitat Ministerului Agriculturii o prima de export de 20 de dolari pe tona pentru comercializarea de faina, biscuiti si paste fainoase. Surse din cadrul ministerului de resort ne-au declarat ca a avut loc o prima runda de negocieri, urmand a se decide sub ce forma vor fi sprijiniti producatorii de paine pentru a exporta.