Romanii nu-si mai permit sa cumpere cu banii jos nici marfa la mana a doua. Simtind "trendul", patronii ingeniosi au inventat achizitionarea de electrocasnice second-hand in rate. Astfel, fara avans si fara girant, omul de conditie modesta isi poate lua un frigider sau un televizor de firma, chiar daca e ceva mai uzat. Carpaceala e la ordinea zilei.

In prezent, totul este posibil, chiar si sa platim cu bani frumusei ceea ce altii, mai cu dare de mana, arunca la gunoi. Televizoare color, aragazuri, frigidere, masini de spalat sau cuptoare cu microunde au devenit accesibile, in rate, oricarui buzunar.

Romanul nu se mai uita la faptul ca marfa nu este noua. Se bucura ca poate vedea filmele in culori, fie ele si mai pale, sau ca isi poate spala hainele la "automata". Si nu iti trebuie foarte multi bani. Achizitionarea unui astfel de produs a ajuns chiar accesibila, tinand cont ca ai nevoie doar de o adeverinta de salariu mediu.

Frigidere nu foarte uzate, unele chiar reconditionate, pot fi cumparate cu preturi intre 4,9 si 6 milioane de lei. Costul unei masini de spalat automata variaza intre 4,5 si 6,5 milioane de lei, in functie de "performante".

In plus, tuturor produselor li se ofera garantie timp de un an de la achizitionare.

"Fara avans si fara girant, astazi iti poti cumpara electrocasnice second-hand in rate."

Hainele la mana a doua, o afacere

Toamna, garderoba trebuie completata cu imbracaminte de sezon. Patronii magazinelor care comercializeaza haine second-hand sunt de parere ca aceasta afacere este chiar profitabila. Ele oglindesc din plin puterea de cumparare a romanului. Bluze la 10.000-20.000 de lei sau blugi la 60.000 de lei sunt la indemana oricui. Marfa provine de cele mai multe ori din Anglia si Germania.

Chiar daca hainele nu sunt de ultima ora au, totusi, cautare. Din cand in cand, printre zecile de kilograme de haine mai "scapa" si unele noi. Cei mai fideli cumparatori sunt femeile, care frecventeaza cu regularitate magazinele cu imbracaminte la mana a doua.

Ele apreciaza faptul ca aici, daca "scotocesti" bine, poti gasi haine bune si de calitate, care nu se compara cu "chinezariile" de prin piete.

Cu toate acestea, comparativ cu alti ani, vanzarile se pare ca au scazut. Produsele la mana a doua cedeaza locul celor din import, dar "fenteaza" taxele. Asa se face ca pe piata au aparut magazine cu "orice produs, 39.000 de lei", sau, si mai interesant, "trei pantofi, 150.000 de lei".