Selectionata de fotbal a Romaniei nu are dreptul, astazi, la Craiova, sa faca vreun pas gresit. Pusa, practic, cu spatele la zid de faptul ca sortii ne-au stabilit niste adversari de calibru in lupta pentru calificare, Olanda si Cehia, formatia pregatita de Anghel Iordanescu nu poate irosi nici un punct in confruntarile cu echipele considerate din esalonul II valoric.

Asa este si cazul Macedoniei, chiar daca trupa lui Dragan Kanatlarovski a furnizat o imensa surpriza in precedentele preliminarii, incheind nedecis, 2-2, partida disputata in deplasare in fata Angliei! "Obiectivul nostru este sa avem adunate, la ora meciului cu Cehia, 9 puncte!", a declarat Generalul, el fiind aprobat de toti componentii lotului.

De altfel, nici nu putem sa mai emitem pretentii de calificare, atat timp cat nu am fi in stare sa invingem Macedonia, pe propriul teren, si minusculul stat al Andorrei, in deplasare.

Tocmai de aceea, "tricolorii" trebuie sa dea, astazi, totul pe teren si sa obtina o victorie care sa ne ofere incredere si perspective pentru dificila intalnire cu nationala Cehiei, programata pe 9 octombrie, la Praga.

"Macedonia nu trebuie sa se teama de mine, ci de Nationala Romaniei!", a precizat Adrian Mutu, jucatorul lui Chelsea considerand ca nu trebuie sa luam de sus Macedonia, dar nici sa ne fie frica de ea. Asta, indiferent de saltul valoric facut, in ultimul timp, de ex-iugoslavi si de declaratiile pline de optimism date, la sosirea la Craiova, de jucatorii lui Kanatlarovski.

Meciul de astazi, de la Craiova, ne va arata unde suntem cu adevarat, care ne este locul pe "harta" Europei fotbalistice si, mai presus de toate, ne va face sa speram sau nu intr-o calificare necesara ca aerul pentru o echipa care, dupa ultimele doua insuccese majore, a ajuns sa decada de la statutul de cap de serie, inclusiv la turneul final al CE 2000, la cel de urna a treia valorica.

Pentru ca aceasta cadere sa fie stopata, suntem obligati sa jucam toate meciurile cu spatele la zid. Si sa fim foarte atenti ca el sa nu se prabuseasca, precum... zidul Berlinului (vezi cazul nationalei Germaniei).

Declaratii

Anghel Iordanescu: "Vrem sase puncte din sase in partidele cu Macedonia si Andorra. Sper sa facem primul pas aici, la Craiova, si sa-i multumim pe suporterii olteni, fata de care am ramas datori de la meciul mai putin reusit cu Bosnia".

Adrian Mutu: "Singura noastra dorinta este sa castigam, pentru ca publicul minunat care exista la Craiova sa fie multumit. In ceea ce ma priveste, am ca obiectiv sa marchez cel putin o data".

Dragan Kanatlarovski: "Vom avea un meci greu. Trebuie doar sa fim mai agresivi si, totodata, mai calmi decat adversarii nostri. La Craiova, noi nu avem nimic de pierdut, doar de castigat. Si un rezultat de egalitate ar fi excelent, dar noi tintim victoria".

Goran Pandev: "A venit momentul sa obtinem un rezultat mare, care sa ne asigure moralul inaintea meciului cu Olanda! Nu ne speriem noi de reprezentativa Romaniei, dar trebuie sa fim atenti cum vom aborda partida".

Ciprian Iana, Alexandru Traciuc

Grupa I: Finlanda - Andorra (Tampere, ora 17.00); Romania - Macedonia (Craiova, ora 20.30).

* Grupa a II-a: Turcia - Georgia (Trabzon, ora 20.00); Danemarca - Ucraina (Copenhaga, ora 21.00); Albania - Grecia (Tirana, ora 21.45).

* Grupa a III-a: Estonia - Luxemburg (Tallinn, ora 18.00); Rusia - Slovacia (Moscova, ora 18.00); Letonia - Portugalia (Riga, ora 20.15).

* Grupa a IV-a: Irlanda - Cipru (Dublin, ora 17.00); Elvetia - Insulele Feroe (Basel, ora 18.30); Franta - Israel (Paris, ora 21.45).

* Grupa a V-a: Slovenia - Moldova (Celje, ora 21.15); Italia - Norvegia (Palermo, 21.45).

* Grupa a VI-a: Irlanda de Nord - Polonia (Belfast, ora 17.00); Azerbaidjan - Tara Galilor (Baku, ora 20.00); Austria - Anglia (Viena, ora 21.30).

* Grupa a VII-a: Belgia - Lituania (Charleroi, ora 21.15); San Marino - Serbia Muntenegru (Serravalle, ora 21.30).

* Grupa a VIII-a: Islanda - Bulgaria (Reykjavik, ora 19.00); Croatia - Ungaria (Zagreb, ora 21.30); Malta - Suedia (La Valletta, ora 21.45).