Adrian Nastase l-a lansat pe Geoana ca premier-pereche in fata muncitorilor craioveni

Imediat ce a intrat ieri dimineata in Craiova, premierul i-a spus soferului sa-l duca la fabrica de autoturisme Daewoo, desi intreg staff-ul pesedist il astepta la Filarmonica Oltenia pentru a se intalni cu primarii veniti din toata tara la adunarea generala a Asociatiei Municipiilor din Romania, care are loc, in aceste zile, la Craiova.

Ajuns in mijlocul muncitorilor de la Daewoo, Adrian Nastase a spus pentru prima data ca, daca va iesi presedintele tarii, il vrea pe Mircea Geoana sa fie mana sa dreapta. "Sunt bucuros ca am facut acest anunt al tandemului Nastase presedinte - Geoana premier in Craiova. Propunerea mea este o buna solutie si din punct de vedere al integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Premierul Mircea Geoana va functiona intr-o relatie foarte stransa cu partenerii europeni in anii urmatori. Este un om de echipa si este credibil. Este foarte competent si are o pregatire generala pe care a acumulat-o la locul de munca.

Decizia tandemului si-o asuma conducerea partidului si cred ca fiecare formatiune politica ar trebui sa faca acelasi lucru: sa-si anunte echipa care va pune in practica programele de guvernare", a declarat presedintele PSD, Adrian Nastase. Acesta si-a propus ca, in zilele urmatoare, sa anunte si alti pesedisti care vor face parte din echipa sa.

La randul sau, ministrul de Externe s-a aratat onorat de nominalizarea care i s-a facut si s-a angajat ca va urmari sa-si formeze o echipa cat mai bine coagulata: "Ma bucur ca am fost ales pentru aceasta functie. Ma voi lupta cu tot ce am eu mai bun si, impreuna cu Adrian Nastase, vom alege cei mai eficienti oameni pentru viitorul Guvern.

Astept cu nerabdare momentul din luna decembrie cand voi merge la Palatul Cotroceni pentru a depune juramantul in fata presedintelui Nastase". De asemenea, Geoana a declarat ca din echipa sa vor face parte multi tineri.

Adrian Nastase a inceput apoi campania electorala, circuland pe jos prin centrul Craiovei, vorbind cu oamenii de rand, iar apoi s-a asezat chiar si la o terasa, unde a baut un cappuccino impreuna cu Mircea Geoana si Ion Calin, prefectul de Dolj.

Tandemul Nastase-Geoana a fost anuntat, la inceputul acestei saptamani, tot la Craiova, cand Miron Mitrea a declarat ca echipa formata de actualul premier cu ministrul de Externe ar fi una ideala dupa alegerile din toamna.

Presedintele Iliescu despre nominalizarea viitorului premier: "Geoana este una din variante"

Nominalizat de Adrian Nastase pentru postul de premier dupa alegeri, Mircea Geoana este pentru presedintele Ion Iliescu doar una dintre variantele posibile. Solicitat sa comenteze alegerea lui Nastase, Ion Iliescu a declarat: "Este angajamentul domnului Nastase. O face si in numele partidului pe care il reprezinta, si in viitoarea sa functie".

Apoi presedintele a continuat lasand sa se inteleaga ca nimic nu este definitiv cand se vorbeste despre candidaturi. "Eu cred ca noi avem atatea variante posibile (noi, PSD-ul? - n.n.), Geoana este una dintre ele. Nu ma amestec deocamdata in aceste treburi", a incheiat presedintele.

Ionut PARVULESCU, I.R.A.

Adevarul - 4 septembrie 2004

Adrian Nastase s-a hotarat, ieri, in sfarsit, sa faca anuntul pregatit de cateva saptamani, pretextul fiindu-i oferit de o vizita in judetul Dolj, unde l-a insotit si Mircea Geoana, care candideaza acolo pentru un loc in Senat. Alesul este fostul candidat al PSD la Primaria Capitalei, invins fara drept de apel de Traian Basescu.

Prin acest anunt, Nastase a aratat ca, desi nu prefera formula tandemului - acum doua saptamani sustinea ca nu crede in ideea tandemului inainte de alegeri -, a fost convins sa o digere.

Acum, peste noapte, s-a razgandit si spune ca „ideea tandemului este benefica, intrucat electoratul nu asteapta brosuri cu programe electorale, ci prezentarea unor lideri, a unei echipe care sa se bucure de incredere“. Surse din PSD declarau recent ca ideea tandemului vine de la Cotroceni si ca nu este pe placul actualului premier.

Iliescu nu a mimat surprinderea fata de acest anunt, comentand sec ca reprezinta „angajamentul lui Nastase“. „Eu cred ca noi avem atatea variante posibile. Geoana este una dintre ele“, s-a tradat Iliescu, care apoi a incercat sa o dreaga spunand ca deocamdata nu se amesteca in aceste treburi.

Daca Geoana nu va fi tinut de decor in campania electorala, ci va fi folosit efectiv, ca viitor sef al Guvernului, ar trebui sa fie emitatorul tuturor promisiunilor electorale colectate sub titlul Oferta electorala a PSD, ceea ce inseamna ca are responsabilitatea sa fie convingator. Mutarile strategice la care si-a dat acordul Nastase au fost explicate de analistul politic Cristian Parvulescu.

Acesta apreciaza ca formula tandemului constituie o provocare lansata la adresa Aliantei PNL-PD, contrapunand tandemului Stolojan-Basescu. „In batalia electorala cu Alianta, consilierii lui Nastase l-au sfatuit sa expuna mai multe tinte. Sunt convins ca sugestia a venit de la Ion Iliescu, tot asa cum Geoana a fost convins sa candideze la Primaria Bucurestiului tot de acesta.

Cred ca a fost o intelegere foarte exacta. Geoana nu a fost anuntat ca premier decat dupa ce PSD a primit asigurari ca Iliescu va candida pe listele sale. Adrian Nastase a acceptat ideea doar in aceste conditii.

In plus, Nastase a aprobat formula tandemului deoarece vrea sa isi asigure puntile de revenire la conducerea partidului atat in varianta in care PSD castiga alegerile, cat si in varianta in care le pierde. Daca le castiga, va incerca sa il impuna pe Geoana ca presedinte executiv al PSD si sa contrabalanseze influenta lui Iliescu.

Iar daca PSD pierde alegerile, prin imaginea sa de perdant, Geoana, preferatul lui Iliescu, nu va avea un argument in plus fata de Nastase pentru a revendica o pozitie mai buna in ierarhia partidului“, a explicat Cristian Parvulescu.

In timp ce Alianta a renuntat la formula „Guvernului din umbra“, PSD a adoptat-o. „Viitorul“ premier Geoana a spus ca isi va anunta echipa pe care o va propune in cazul in care PSD va castiga alegerile din toamna, precum si programul de guvernare cu care se va prezenta in fata alegatorilor.

Florin Ciornei

Cotidianul - 4 septembrie 2004