Primaria Capitalei va plati 3 milioane de dolari pentru Clubul francez si intre 8,7 si 10 milioane de dolari pentru 140 de locuinte de lux aflate in Cartierul Francez din Soseaua Nordului.

Reprezentantii societatii World Trade Center, proprietarii ansamblului de locuinte de lux din Soseaua Nordului, sunt la un pas sa finalizeze negocierile de vanzare a intregului Cartier Francez din Bucuresti catre Municipalitate.

Acestia au batut palma cu Primaria Generala ca pentru Clubul Francez Municipalitatea sa plateasca circa 3 milioane de dolari. Totodata, in aceasta perioada cele doua parti negociaza pentru o suma intre 8,7 si 10 milioane de dolari vanzarea ansamblului de 140 de locuinte formate din vile individuale si apartamente rezidentiale.

Schimbarea proprietarului a fost facuta la indemnul primului ministru Adrian Nastase, dupa ultima intalnire dintre acesta si primarul general al Capitalei, cand s-a cazut de acord ca Satul Francez sa treaca, fara licitatie, in patrimoniul Primariei Generale.

EVALUARI. Intreaga operatiune imobiliara a fost deja aprobata de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Nu a mai ramas acum decat stabilirea exacta a pretului pentru vilele de lux, tinand cont de cele doua evaluari care au fost facute.

Una a apartinut Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) prin firma Darian Rom Suisse SRL si indica o valoare de piata de circa 10 milioane de dolari pentru cartier, dar fara club. A doua evaluare a fost facuta de Primaria Capitalei si se ridica la circa 8,7 milioane de dolari.

Mai mult ca sigur ca Primaria va plati o suma in jurul a 9 milioane de dolari pentru vilele aflate in aceasta oaza de verdeata.

DATORIA. Fosta AVAB detinea asupra SC World Trade Center Bucuresti SA creante in valoare de circa 80 milioane de dolari (63,43 milioane de dolari preluate de la Ministerul Finantelor Publice si aproape 15 milioane de dolari de la Bancorex si Banca Agricola).

Preluarea acestor datorii s-a realizat in 1999 de la bancile cedente, respectiv Bancorex si Banca Agricola, in baza valorificarii unor active bancare, prin instituirea unor masuri pentru diminuarea datoriei publice.

Dupa preluarea creantei, AVAB si-a pus in practica propria conceptie cu privire la valorificare, respectiv, transformarea WTCB din societate cu raspundere limitata (SRL) in societate pe actiuni (SA), si a preluat managementul societatii prin numirea in functia de presedinte al Consiliului de Administratie a vicepresedintelui AVAB, din acel moment, Mircea Ursache.

In anul 2002, WTCB a devenit societate pe actiuni, cu aprobarea bancilor franceze creditoare. Sub condu-cerea vicepresedintelui AVAB, scopul declarat al noului Consiliului de Administratie a fost ca, pastrand conditiile pentru functionarea normala a societatii la nivelurile de clasificare existente, sa micsoreze costurile, astfel incat sa ramburseze integral creditele.

Cartierul francez proaspat vandut Primariei Capitalei a fost o investitie imobiliara a World Trade Center Bucuresti SA.

BANI PENTRU TINERI

“Primaria Capitalei percepe o chirie de 465 franci francezi anual pe metru patrat pentru terenul din Satul Francez.

In acest an, pana acum am obtinut 1,3 milioane de euro de la sat si aproximativ 250.000 de euro de la Clubul Francez“, a explicat Traian Basescu. El a spus ca banii obtinuti din chiriile din Satul Francez vor fi folositi de Municipalitate pentru a-i ajuta pe tineri sa obtina credite pentru locuinte.

Numai din chiria terenului, veniturile Primariei sunt estimate la 70 milioane de euro pana la sfarsitul perioadei de concesionare. Chiria actuala este de circa 3.500 euro pe luna, fara TVA, in functie de tipul si suprafata locuintei.