Izzat Ibrahim al-Douri, considerat mina dreapta al fostului lider irakian Saddam Hussein, a fost arestat duminica in orasul Tikrit din nordul Irakului, transmit agentiile internationale de presa.

“A avut loc o operatiune majora in apropiere de Tikrit si de al-Dour, iar fortele americane, sustinute de un corp al apararii civile irakiene, au reusit sa il captureze pe Izzat al-Douri”, a declarat un purtator de cuvint al Ministerului irakian al Apararii.

Izzat Ibrahim era numarul doi in Consiliul de Comanda Revolutionara al lui Saddam Hussein si a detinut o functie inalta in comitetul guvernamental responsabil de nordul Irakului in momentul in care au fost folosite arme chimice impotriva kurzilor din Halabja, in 1988, omorind mii de persoane.

Fostul demnitar irakian ocupa pozitia a sasea (“Popa de trefla”) pe lista intocmita de americani cu cei mai importanti 55 de fosti responsabili ai regimului lui Saddam Hussein, iar pe capul sau fusese pusa o recompensa de 10 milioane $. El a fost capturat intr-o clinica din orasul Tikrit, unde venise pentru o transfuzie, el fiind bolnav de leucemie.

Izzat Ibrahim era inconjurat de un mare numar de sustinatori, circa 150 de oameni inarmati, care au incercat sa-l apere, confruntarea soldindu-se cu 70 de morti si raniti.

Ev. Zilei - 6 septembrie 2004

Ezzat Ibrahim, fost colaborator apropiat al dictatorului irakian Saddam Hussein, a fost arestat in apropiere de Tikrit (160 de kilometri nord de Bagdad), a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Ministerului irakian al Apararii, citat de AFP. "Ezzat Ibrahim a fost arestat de membrii Garzii Nationale intr-o regiune din apropiere de Tikrit.

El se afla intr-o clinica, unde urma sa fie supus la o transfuzie, pentru ca sufera de leucemie. Impreuna cu Ibrahim erau multi dintre sustinatorii sai, care au incercat sa-l apere", a declarat colonelul Adnan Abdelrahman, purtator de cuvant al Ministerului de Interne. Circa 70 de persoane au murit sau au fost ranite in confruntarile care au precedat capturarea lui Ezzat.

Numarul sase pe lista celor 55 de demnitari cautati de armata americana, Ibrahim al-Duri era cel mai important responsabil al fostului regim irakian care inca nu fusese capturat.

AFP

Americanii neaga capturarea lui al-Douri

Relatarile initiale sugerau ca Izzat Ibrahim al-Douri a fost capturat de militarii americani.

S-a transmis ca el a fost arestat de trupele americane intr-o clinica din Tikrit, in timp ce primea asistenta medicala.

Oficiali militari americani au declarat insa ca Izzat Ibrahim al-Douri nu se afla in custodia lor.

Ulterior si Garda Nationala Irakiana a negat orice implicare intr-o operatiune de capturare a fostului demnitar irakian.

Au mai fost cateva relatari false pana acum privind prinderea lui.

El a fost numarul doi in Consiliul de Comanda Revolutionar al lui Saddam Hussein.

Izzat Ibrahim al-Douri se afla pe lista celor mai cautate persoane din fostul regim condus de Saddam Husein, lista care cuprinde 55 de fosti demnitari.

Izzat Ibrahim al-Douri este pe locul sase in acesta listai, primii cinci au fost fie capturati fie ucisi.

El este acuzat de finatarea unor grupari insurgente irakiene.

Pentru prinderea lui a fost oferita o recompensa de 10 milioane de dolari.

BBC