In timp ce la Mamaia, Festivalul de Muzica Usoara se chinuia sa ajunga la final, unde vechii si viitorii profesionisti ai play-back-ului erau in cautare de noi smecheri care sa le produca muzica rasuflata, in Vama Veche se intampla ceva complet nou pentru Romania: 2 nopti de concert, 2 scene, 30.

000 spectatori, 35 de trupe, 290 artisti, 30 ore de concert, 50 membri ai staff-ului, 5 camere de transmisie in direct - de la televiziunea publica -, 200 de voluntari, 250 saci de gunoi la ecologizare, 5.000 semnaturi pentru camparea pe plaja. Acesta este bilantul final al celei de-a doua editii a "Stufstock – Salvati Vama Veche".

Festivalul a reusit sa-si confirme statutul anuntat, acela de cel mai mare festival de rock din Romania, reunind toate trupele care inseamna ceva in muzica autohtona, dar si cateva care incep acum sa demonstreze ce pot. Alternativ si hard-rock s-a cantat la "Hamacu’ lu’ boboc", iar jazz, blues si folk la Club A.

In premiera, Televiziunea Romana a transmis intreg concertul de pe scena principala, ajungand la cate noua ore si jumatate de "live" pe seara. Pe TVR 2 au putut fi vazute toate trupele, chiar daca unele dintre ele au texte mai suparate si mai nervoase, creandu-se astfel un precedent fericit pentru libertatea de exprimare de la noi.

Noul val are un public mai numeros

Numele mari, ca "Iris", "Cargo", "Celelalte Cuvinte", "Vita de Vie", au raspuns invitatiei, chiar daca prezenta lor aici a avut loc numai datorita cererilor sponsorilor - desi unii dintre ei nu sunt foarte agreati nici de celelalte trupe, nici de vamaiotii "seriosi".

Publicul s-a bucurat de prezenta trupelor protestatare, gen "Luna Amara" si "Implant Pentru Refuz", sau a noului val de rock cult, "Kumm", "Urma", "Blazzaj". Diferenta s-a vazut in numarul de spectatori, cei veniti numai pentru "batrani" lasand loc pentru fanii adevarati ai rock-ului.

De anul acesta, festivalul a devenit o institutie, cu sanse mari de a avea un loc precis in circuitul evenimentelor de gen din Europa, fiind si plasat la sfarsitul verii, intr-un moment in care oferta nu are nimic de prezentat.

«Nociv»i, dar buni

Printre trupele din prima seara s-a aflat si cea a colegului nostru Alex Purje, "Nociv" (foto). Penultima trupa din program, "Nociv" a reusit sa mentina publicul la cote inalte, oferind un concert incendiar. Baietii si-au facut treaba cum stiu ei mai bine, desi sonorizarea nu a mers foarte bine. Este de inteles, de altfel: dupa 12 ore de munca, sunetistii nu mai erau la randamentul maxim.

Alex, Mihai, Dan, Dedi si Taifar au avut un concert excelent, multi dintre cei avizati anticipand ca trupa suna foarte bine si ca in curand numele de "Nociv" va deveni foarte cunoscut.

La fel, prietenii lor de la "Zebre" au deschis seara de sambata in forta, cantand admirabil alaturi de cei cu mai multa experienta. O prezenta de remarcat a fost pe scena B, la Club A, cea a timisorenilor de la "Blazzaj", despre care se stia ca se despart. Chiar inainte de a intra in concert, baietii s-au hotarat sa cante in continuare impreuna.

Manelisti in Vama? Niciodata!

Un jandarm, angajat sa asigure ordinea publica in perimetrul scenei, a fost intrebat de cateva ori daca va canta si manelistul Liviu Guta. Subofiterul a replicat, cu o mare incantare: "Aici?! Niciodata!".

Zecile de mii de persoane aflate la festival au demonstrat, prin atitudine si comportament, ca au inteles spiritul festivalului si sustin mesajul Stufstock: acela de a salva Vama Veche de la o transformare nedorita spre comercial.