Hotii care au dat lovitura la Muzeul de Istorie din Focsani, in noaptea de miercuri spre joi, au plecat cu unele dintre cele mai importante si valoroase exponate, printre acestea aflandu-se inelul cu pecetea "Hora Unirii", care a apartinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

De asemenea, au mai disparut un tezaur de 120 monede republicane din metal alb, de diferite forme, tipuri, vechi de cateva secole, podoabe vechi din metal alb, o Evanghelie cu coperti din lemn ferecate cu metal alb, un vesmant preotesc, o candela veche din anul 1864 si un pumnal din fier datand din Epoca Fierului.

Politistii vranceni nu au, pana in prezent, nici o pista, dat fiind faptul ca hotii nu au lasat amprente la locul faptei si nici nu au atras in vreun fel atentia asupra lor atunci cand au dat lovitura. In plus, acestia au profitat de faptul ca un geam al muzeului era spart de mult timp si nici nu era prevazut cu grilaje, iar altele erau deschise, pentru ca muzeul se afla in curatenie de toamna.

"Paguba de la sectia Muzeului de Istorie din Focsani este cutremuratoare. Este inadmisibil ca aceste obiecte care fac parte din patrimoniul statului si au o valoare istorica deosebita sa nu aiba minimum de siguranta. Nu s-a spus nimic, dar sa stiti ca s-a furat inelul lui Cuza. Se stie ca tot tezaurul de monede republicane a fost furat zilele trecute.

O moneda republicana valoreaza cateva milioane bune de lei", a declarat muzeograful Ion Cherciu.

Directorul se disculpa

Reporterii nostri s-au convins ca, la cateva zile dupa spargere, la depozitul de etnografie unde sunt depozitate colectiile de port popular, amplasat in apropierea cladirii Muzeului de Istorie, poate intra oricine. Portile metalice de la intrarea in curte lipseau, iar gratiile de la usile depozitului erau subrede, totul aratand ca o invitatie pentru hoti.

Mai mult decat atat, una dintre usile depozitului, desi era prevazuta cu gratii, era descuiata. La auzul acestei vesti, in loc sa ia masuri de prevenire, directorul Horia Dumitrescu se disculpa, dand vina pe o supraveghetoare. "Eu, ca director, raspund de 12 obiective si nu pot sa stiu cand a fost spart geamul de la imobil.

Eu nu cred ca poate intra oricine in acea cladire, iar daca dumneavoastra ati intrat, foarte bine. Cred ca supraveghetoarea nu a inchis bine usa. Nu cred ca poate conduce cineva cei 80 de oameni pe care ii am in subordine", a precizat, pe un ton grav, Horia Dumitrescu.

Acesta, din pacate, pare sa uite faptul ca statul roman incearca din rasputeri sa aduca in tara sabia domnitorului Stefan cel Mare, aflata in Turcia, existand acum posibilitatea ca si un alt simbol al istoriei neamului romanesc, inelul fauritorului Unirii Mici, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, sa dispara pentru totdeauna si sa ajunga pe mainile vreunui colectionar strain. (D. Nicolau)