Statuia lui Eminescu, amplasata in Montreal, este considerata o insulta adusa memoriei poetului

Pentru a marca implinirea a 100 de imigratie romana in Canada si a 85 de ani de relatii diplomatice cu aceasta tara, pe 18 septembrie, comunitatea romana va inaugura Piata Romaniei din Montreal, locatie in care va fi dezvelita o statuie a lui Mihai Eminescu.

Anuntata participare a presedintelui Ion Iliescu, considerat direct raspunzator pentru imigratia postdecembrista, a stirnit proteste in rindul organizatiilor romanesti care sint nemultumite si de valoarea artistica a statuii lui Mihai Eminescu, lucrare pe care o considera o batjocura la adresa poetului si a natiunii romane.

Cel mai dur protest fata de prezenta la manifestari a lui Ion Iliescu a fost initiat si semnat de George Rusu, fost detinut politic, presedinte al Forumului de Integrare Multiculturala din Quebec si membru al Comitetului Asociatiei Romane din Canada: “Iliescu a instaurat in Romania postdecembrista din nou partidul unic, printr-o stratagema unica in istoria politica a omenirii: a infiltrat

in toate partidele (inclusiv cele istorice) cadre care-au ajuns lideri politici, lichidind opozitia politica sub imperiul unei Constitutii aparent democratice. A organizat devalorizarea marilor unitati economice pentru a fi cumparate la preturi derizorii de oamenii lui, dotindu-i pe acestia si cu o forta economico-financiara nesperata. (...

) Lui Ion Iliescu ar trebui sa i se spuna ca nu este bine venit la Montreal, ca nu are dreptul sa calce in Piata Romaniei. Aceasta piata este o recunoastere oficiala a prezentei creative a romanilor din Canada, acei romani care au ales sa-si paraseasca tara ca semn de protest fata de guvernele in care Iliescu a fost si este o prezenta importanta. Romania nu inseamna in nici un caz Iliescu.

Sufletul Romaniei a fost ranit si a plins amarnic din cauza lui Iliescu si-alor lui”.

“Nu-l putem primi cu inima deschisa”

Nici Asociatia Romana din Canada (ARC) nu se declara incintata de vizita lui Iliescu. Intr-un comunicat, ARC spune clar ca aceasta prezenta nu este una dorita: “Reamintim ca ponderea din ce in ce mai mare pe care comunitatea noastra o detine in Montreal se datoreaza numarului impresionant de imigranti care au ales sa paraseasca Romania dupa 1990.

Motivele acestei emigrari masive sint direct legate de circumstantele economice, sociale si politice ale Romaniei din ultimul deceniu. ARC se tine departe de orice partizanat politic, dar nu poate primi cu inima deschisa pe unul dintre principalii responsabili ai situatiei actuale din Romania”. Dezaprobari vehemente se aud si in legatura cu felul in care arata statuia lui Mihai Eminescu.

Piata Romaniei, in mijlocul comunitatii portugheze

Proiectul Pietei Romaniei a inceput acum patru ani (pe vremea fostului consul al tarii noastre la Montreal) si a fost motiv de bucurie in comunitate. Locatia aleasa este la intersectia a doua stradute (Roy Ouest cu Sewell), intre blocuri de locuinte.

Protestele exprimate in timp de unii dintre membrii comunitatii legate de amplasament au fost justificate, fiindca nu comunitatea romana este concentrata in zona, ci in special cea portugheza.

Dupa ce excavatoarele au inceput sa duduie, scandalul privind amplasamentul s-a mai linistit. Dar focul s-a aprins din nou in momentul in care a fost asazata acolo statuia poetului Mihai Eminescu.

“O statuie care face cel mai mare deserviciu imaginii Romaniei”

Oricum, de orice buna intentie s-a ales praful din cauza “viziunii artistice” a celui care a realizat statuia. Nimic din imaginea lui Eminescu nu se regaseste in aceasta! Nici vorba de tinarul frumos, cu fruntea inalta, ochi patrunzatori ai tainelor sufletului si Cosmosului.

“Domnule presedinte Iliescu, ati vazut statuia poetului nostru national din Piata Romaniei de la Montreal? Un nebun fugit din ospiciu, in camasa lunga de spital, descult, cu miinile paraplegice, cu capul inclinat pe spate si cu privirea nauca.

Unde-i frumosul poet cu fruntea-nalta luminata de luceferi? Unde-i Eminescu nostru? Dupa ce l-ati cenzurat atitia ani, l-ati exilat si pe el, nebun de durere. Ne-ati cerut sa facem lobby favorabil Romaniei pe aici pe unde ne-a adus disperarea. Si dvs. veniti cu o statuie care face cel mai mare deserviciu imaginii Romaniei in lume.

Dispuneti inlocuirea ei! Ne facem de ris”, i-a scris lui Ion Iliescu, in zadar, acelasi George Rusu.

Eminescu, confundat cu Elena Ceausescu!!!

Si publicatia “Pagini romanesti” a luat atitudine. Chiar pe prima pagina este descrisa ciudata viziune artistica si se reclama lipsa unui soclu real: “Lipsa de bani sau o viziune artistica cel putin bizara il va face pe Eminescu victima sigura a patrupedelor care vor vizita Piata Romaniei”.

Am vizitat des viitoarea piata, cu speranta ca macar pe ultima suta de metri voi vedea inlocuit monumentul. Sesizind ca fac poze, o portugheza m-a intrebat daca statuia o reprezinta pe “sotia presedintelui Ceausescu, impuscata impreuna cu el?”. Alti doi canadieni mi-au cerut lamuriri: “Avem asa de putine statui cu femei. A cui e? Cine e femeia?”.

Incercind sa-i conving ca este vorba despre un barbat - cel mai mare poet al romanilor -, canadienii au intrebat politicos daca “opera” a fost realizata de un artist canadian. Auzind ca este a unui roman, au rasuflat usurati, rizind: “OK! Deci nu e vina noastra!”.

Poate ar fi fost mult mai nimerit ca banii pentru aceasta statuie realizata de Vasile Gorduz (in bronz, cintareste 365 de kg, are 2,40 m inaltime si a ajuns la Montreal - via Bosnia - intr-un avion Hercules al armatei canadine) sa fie cheltuiti pentru realizarea, cu adevarat artistica, fie si doar a bustului lui Eminescu, inaltat pe un soclu.

Acum insa, in locul mindriei de a-l putea arata canadienilor pe cel mai mare poet al romanilor, nu ne ramine decit sa ridicam din umeri, ca si cum habar n-avem, daca cineva ne intreaba unde este Piata Romaniei din Montreal.