350 de milioane de euro vor reprezenta subcontractarile in contractul de securizare a granitelor semnat cu compania europeana EADS. Premierul Nastase considera ca acestia sunt bani pentru „saibe si piulite“.

Semnatarul contractului, secretarul de stat Toma Zaharia, spune ca „nu conteaza cine ia banii“ si ca „important este ca cineva sa munceasca pentru acei bani“. Cine munceste pentru acei bani si care sunt saibele si piulitele va spunem in cele ce urmeaza.

Tiberiu Urdareanu - UTI Grup. Lucia Urdareanu ne-a confirmat ca firma este selectata pentru asigurarea serviciilor de securitate. „Sfera noastra de activitate este larga“, ne-a declarat sotia patronului, care a precizat ca valoarea contractului tine de regulile confidentialitatii.

Conform unui profil pus la dispozitie de companie (din care face parte si firma de paza Cobra Security), domeniile de activitate sunt: sisteme de securitate si IT&C, inginerie civila, paza si protectie, protectie antitero, monitorizare si interventie, paza si transport de valori, patrulare, curatenie, intretinere, receptie si mesagerie.

Grupul are contracte de securitate cu mari institutii si companii de stat, cum ar fi Camera Deputatilor, Banca Nationala a Romaniei, Centrala Nucleara de la Cernavoda, Aeroportul Otopeni sau Metrorex. Urdareanu ar trebui sa figureze in topul celor mai bogati romani, atata vreme cat, numai anul trecut, grupul UTI a obtinut o cifra de afaceri de peste 33 de milioane de dolari.

Patronul Tiberiu Urdareanu este fiul generalului de brigada in rezerva Tiberiu S. Urdareanu, care a publicat marturii despre revolutie si despre regimul Ceausescu.

Nicolae Badea - Computerland. Presedintele Consiliului de Administratie al FC Dinamo urmeaza sa ofere „servicii IT“ pe care nu le-a nominalizat. „Nu sunt lucruri publice. Cand o sa terminam, o sa putem spune“, ne-a declarat Badea. Computerland este selectionata pe baza de competenta, pentru ca a beneficiat si de fonduri PHARE pentru securizarea frontierelor, sustine Badea.

La randul sau, acesta a refuzat sa precizeze valoarea contractului.

Nicolae Badea este sotul fiicei demnitarului comunist Ion Dinca, zis si „Teleaga“. Gurile rele spun ca, in timpul regimului Ceausescu, actualul patron al Computerland se recomanda drept Nicolae Badea Dinca. Pe langa afacereile din IT (Computerland, Alltrom si Unitech), Badea detine Hotelul Dorobanti, la care se adauga francizele Pizza Hut si KFC.

Claudiu Florica/Dinu Pescariu - Fujitsu-Siemens. Reprezentanta romaneasca a companiei va furniza „toata partea de computere si servere“, spune directorul Claudiu Florica. „Suntem unii dintre subcontractanti“, ne-a declarat Florica. Compania Siemens este singurul partener mentionat in comunicatul dat publicitatii de EADS.

Joint-venture al Fujitsu-Siemens, alaturi de Microsoft, este implicata si in alt contract controversat semnat de Guvern. In aprilie, cele doua companii au obtinut un contract de 50 de milioane de dolari pentru furnizarea de software in administratie.

Doar doua luni mai tarziu, Guvernul a semnat un protocol de utilizare in administratie a sistemului gratuit Linux, ceea ce face cheltuiala initiala inutila.

Dupa unele surse, tenismanul Dinu Pescariu, membru al PSD, ar fi intermediar intre Guvern si Fujitsu-Siemens. Claudiu Florica a negat acest lucru. „Dinu Pescariu este prietenul meu. (…) Aceste lucruri nu le-ati aflat de la Guvern“, sustine Florica.

Ion tiriac - Banca „tiriac“. Presedintele Comitetului Olimpic Roman a refuzat in mod constant, prin secretara dansului, sa ne raspunda la apeluri timp de o saptamana. Ar fi avut ocazia sa ne confirme daca platile se vor face prin intermediul Bancii Comerciale „Ion tiriac“, unde este actionar majoritar.

Cand a fost chestionat in legatura cu acest lucru de ziarul Evenimentul Zilei, secretarul de stat Toma Zaharia a declarat: „Nu cunosc. Eu, personal, nu am discutat cu domnia sa (Ion tiriac - n. red.) niciodata despre acest contract“.

Un oficial din conducerea bancii ne-a spus, la randul sau, ca nu este la curent cu o astfel de tranzactie si ca, „de obicei, acestea se fac prin BCR sau Eximbank“. „Este o poveste suspecta, in care nu am vrea sa fim implicati“, ne-a mai spus sursa citata.