La solicitarea Fondului Monetar International, autoritatile de la Bucuresti au acceptat sa treaca la egalizarea treptata, incepand cu 1 iulie 2005, a varstelor de pensionare ale barbatilor si femeilor. Informatia a fost confirmata de oficiali din Ministerul Finantelor Publice.

Acestia au precizat, pentru Adevarul, ca solicitarea FMI survine unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a considerat discriminatorie instituirea varstelor de pensionare diferentiate pe criteriul sexului. CEDO s-a pronuntat asupra chestiunii varstelor de pensionare la solicitarea unui cetatean olandez, nemultumit de inegalitatea de tratament dintre barbati si femei.

Consecinta este conformarea legislatiei tuturor statelor europene cu decizia CEDO. Procesul de egalizare a varstelor de pensionare va dura mai multi ani, dar, in acest moment, nu se cunosc nici data exacta a finalizarii acestuia si nici varsta generala de pensionare a celor care vor beneficia de noua legislatie.

In prezent, in Romania, femeile se pensioneaza la varsta de 57 de ani si 5 luni, iar barbatii la 62 de ani si 5 luni, stagiile minime de cotizare (durata angajarii) fiind de 25 ani si 5 luni in cazul femeilor, respectiv 30 de ani si 5 luni pentru barbati.

Legislatia in vigoare prevede cresterea graduala a varstelor de pensionare pentru ambele sexe, astfel ca in martie 2015 femeile ar urma sa se pensioneze la 60 de ani, iar barbatii la 65 de ani.

Pensionarii japonezi - o forta economica

Cresterea rapida a numarului de pensionari a starnit ingrijorare si in Japonia. Conform prognozelor guvernului nipon, peste 20 de ani, raportul va fi de doi japonezi angajati la un pensionar. In aceste conditii, primul gand a fost ca economia va avea probleme cauzate de reducerea productivitatii si sporirea costurilor alocate platii pensiilor.

Numai ca in Japonia se dovedeste ca pensionarii sunt mai degraba o forta economica decat o povara. Populatia de peste 60 de ani a Japoniei este posesoarea unei averi uriase. Ea a adunat peste 6.300 de miliarde de dolari - bani lichizi si conturi in banci - ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din economiile intregii populatii.

Acest segment este urmat de cel al cetatenilor cu varste intre 50 si 60 de ani, care au si ei economii ce depasesc 3.000 de miliarde de dolari. Intr-o gospodarie medie, in care persoana care aduce grosul veniturilor a depasit varsta de 60 de ani, economiile se situeaza in jurul sumei de 226.

000 de dolari - de trei ori mai mult decat economiile unei familii in care persoana care munceste are 30 de ani. Analistii Institutului de Cercetare Mitsubishi atrag atentia firmelor ca pensionarii trebuie incurajati sa cheltuiasca, daca se doreste mentinerea constanta a consumului si in urmatorii ani.

Deja campaniile publicitare ale unor produse foarte scumpe se adreseaza direct persoanelor varstnice. Intr-un spot, de exemplu, apare o actrita de 59 de ani, care face reclama televizoarelor cu ecran plat, la care vanzarile au crescut proportional cu valul de pensionari.

Si agentiile de turism au raportat o crestere a numarului de clienti varstnici, care cheltuiesc dublu fata de cei cu varste in jur de 30 de ani. Specialistii spun ca, si asa, pensionarii japonezi sunt stransi la punga, ei cheltuind cu mult sub posibilitatile de care dispun.