La 100 de kilometri de Bucuresti, bulgarii vor sa reinceapa lucrarile la o centrala tip Cernobal. Opinia publica este ingrijorata pentru ca lucrarile se vor efectua pe un sol nisipos, iar zona are activitate seismica. Centrala "Belene" ii supara si pe cetatenii bulgari, fiindca este amplasata in Parcul National Persina.

In anii '80, Bulgaria a inceput lucrarile la Centrala Nucleara de la Belene. Din motive financiare, dar si din cauza unei campanii puternice impotriva investitiei, lucrarile au incetat in 1990. Atunci, peste 40.000 de persoane din Svishtov, oras aflat in apropiere de Belene, au intrat in greva contestand proiectul guvernului.

Opinia publica era ingrijorata pentru ca lucrarile se efectuau pe un sol nisipos, iar zona are activitate seismica. Recent, guvernul bulgar a hotarat continuarea constructiei de la Belene, fiind in acest moment, in cautare de investitori. Viitoarea centrala este amplasata, insa, in Parcul National Persina, cel mai mare ostrov de pe malul bulgaresc al Dunarii.

Aici se deruleaza un program finantat de Banca Mondiala pentru protejarea florei si faunei din zona. Parcul National Persina este compus din 19 insule, cu o lungime totala de 18 kilometri, unde traiesc peste 150 de specii de pasari protejate de lege.

In aceasta bijuterie a naturii va fi amplasat, probabil, si depozitul de deseuri radioactive, la doar 13,6 kilometri de orasul romanesc Zimnicea si la mai putin de 100 km de Bucuresti. Proiectul a avut in vedere reactoare de tipul celor de la Cernobal si, pentru a se putea folosi constructiile deja existente, se va utiliza, cel mai probabil, acelasi model, cu imbunatatirile de rigoare.

Autoritatile bulgare tin strict secret, insa, tipul de reactor care va fi folosit. "Mitul independentei energetice pune iarasi in pericol sanatatea populatiei si a mediului. Bulgarii se pare ca au uitat de mortii de la Cernobal, de leucemii, de cancerul tiroidian, de relocarile masive ale populatiei sau radioactivitatea letala pe decenii si pe arii intinse.

Ca sa nu mai spunem de minele de uraniu, deseurile radioactive, emisiile zilnice de elemente toxice si radioactive. Se minimalizeaza total impactul asupra Dunarii. Un accident ca la Cernobal va avea efecte dezastruoase, avand in vedere ca de partea cealalta a Dunarii, la doar cativa kilometri, se afla multe localitati romanesti: Vanatoru, Fanticele, Suhoiu si Cioara.

Bulgarii sustin, insa, ca emisiile centralei vor fi mai mici decat radioactivitatea ce exista in mod natural in mediu, si daca se vor inregistra niveluri peste cele declarate, vina va fi a poluarii istorice de la Cernobal", a declarat Ionut Apostol de la fundatia "Terra Mileniul III", organizatie care lupta impotriva proiectului Belene.

Printre orasele din Romania care ar putea fi afectate de un eventual accident nuclear se numara: Bucuresti, Craiova, Ramnicu Valcea, Ploiesti, Pitesti, Alexandria, Giurgiu, Targu Jiu, Targoviste si Slatina. In cazul in care accidentul va fi de proportii, efectele negative se vor inregistra, insa, pe tot continentul european.

De altfel, Greenpeace si Serviciul Mondial de Informare asupra Energiei au contestat documentatia bulgarilor.

"Studiul privind impactul asupra mediului este atat de firav, incat nu poate fi luat in considerare in discutia privind reinceperea lucrarilor", se arata in declaratia oficiala a lui Jan Haverkamp, consultantul pe probleme de energie nucleara a Greenpeace, transmisa si Ministerului Mediului din Bulgaria.

Studiul de impact asupra mediului, necesar pentru un astfel de proiect, trebuie sa cuprinda o analiza amanuntita a alternativelor pentru obiectul propus. in cazul acestei centrale nucleare, alternativele studiate sunt constructia in alta locatie sau folosirea unei termocentrale pe carbune, de aceeasi capacitate.

"in aceasta situatie, centrala nucleara a bulgarilor este descrisa ca aducand beneficii din punct de vedere al mediului, evitandu-se emisii de dioxid de carbon si alte substante in atmosfera. Aceasta abordare, insa, nu este acceptabila intr-un studiu de impact asupra mediului", a mai spus Ionut Apostol.