Pe vremea cand in Romania inca se mai discuta aprins prin baruri despre mondialul american si penalty-urile ratate de Dan Petrescu si Belodedici, o feminista poloneza deschidea la Londra un local care avea sa fie recunoscut ca primul Internet-caf.... In doar zece ani, lumea Internetului s-a transformat uluitor.

Documentele occidentale spun ca primul Internet-caf... a implinit zece ani. Undeva in cartierul londonez West End, intr-o zi de miercuri a inceputului de toamna din 1994, “Caf... Cyberia” a gazduit primii clienti ai Internet-caf...-urilor. Un local deschis de o poloneza: Eva Pascoe.

Pe atunci in varsta de 29 de ani, doctorandul in psihologie Eva Pascoe a “modelat” “Caf... Cyberia” dupa un proiect in care studiase modul in care femeile interactioneaza cu calculatorul. Noul local trebuia sa incurajeze femeile sa devina “cyber-intelectuale”, Eva fiind o feminista convinsa.

Numai ca in ziua deschiderii, in fata cyber-cafenelei era o coada formata numai din barbati.

Daca n-a fost sa fie cu ideea feminista, a mers partea finaciara a afacerii, formandu-se un adevarat lant “Caf... Cyberia”, din Albion extinzandu-se in orase asiatice, poposind si in Centrul Pompidou din Paris. Printre cei convinsi sa investeasca in aceasta afacere, “nemuritorul” Stones, Mick Jagger sau Maurice Saatchi, boss-ul companiei britanice de advertising.

PRELUATA DE COREENI. Daca la inceput afacerea a avut success, “entuziasmul” n-a tinut totusi prea mult. In 1998, Eva Pascoe a abandonat “Caf... Cyberia” orientandu-se catre alte proiecte. Afacerea “Caf... Cyberia” a fost vanduta unor investori sud-coreeni care i-au schimbat numele in “Be the Reds” (BTR).

In prezent, clientii londonezi se impart in studenti coreeni si alti rezidenti din vecinatatea localului.

PROGRESUL TEHNOLOGIC. In 1994, conexiunea Internet la “Caf... Cyberia” se facea cu ajutorul cu modem-uri mult mai voluminoase decat in prezent, viteza prin dial-up ajungand la 9,6 kb/s. zece mai tarziu, Be the Reds ofera clientilor conexiune broadband la 10 Mb/s. In 1994 localul avea in dotare vreo sase PC-uri HP, in prezent existand vreo 50 de PC-uri Dell.

O ora de Internet costa atunci trei lire sterline, in prezent pretul scazand pana la o lira. Nici Eva Pascoe nu a ramas in urma cu dotarea high-tech. In prezent, isi verifica mail-ul pe telefonul mobil, ceea ce nu o impiedica sa mai treaca din cand in cand pe la actualul Be the Reds. Intrebata fiind de reporterii de la International Herald Tribune despre viitorul Internet-caf...

-urilor, Eva este optimista: “Nu cred ca extinderea conexiunilor wireless sau a telefoniei 3G care permite o mai buna «interactiune» cu Internetul de pe celular reprezinta sfarsitul Internet-caf...-urilor”.

PREMIANTI

Pentru a aniversa cei zece ani de la deschiderea primei cafenele Internet, compania Yahoo a premiat “cel mai tare cyber-caf...” din lume: “Phlegmatic Dog” (Moscova). Printre Internet-caf...-urile de top din lume, au mai fost nominalizate “Brain Wash” – San Franscisco si “Caf...

Curve” – Brighton, un premiu special ajungand tocmai in Tombuktu (Mali). Conform unei statistici intocmite de Yahoo, in prima decada de existenta, caf...-Internet-urile s-au raspandit in 171 de tari.