Micii producatori de bere si cei din industria cafelei sunt multumiti de reducerea accizelor la aceste produse, preconizata pentru anul 2005. Astfel, de la 1 ianuarie 2005, accizele la cafea se vor reduce cu aproximativ 20%, potrivit OG nr.83/2004 pentru modificarea si completarea Codului Fiscal, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Cafelei (ARC).

Accizele pentru cafea verde vor fi de 680 de euro/tona, pentru cafea prajita de 1000 euro/tona, iar pentru cafea solubila de 4 euro/kg. ARC reaminteste ca Ministerul Finantelor Publice a anuntat eliminarea treptata a accizelor, pentru alinierea la normele UE, unde cafeaua nu este accizata.

Cat priveste berea, accizele se mentin pentru marii producatori la 0,6 euro/hl/1 grad Plato si se reduce, de la 0,5 la 0,38 euro/hl/1 grad Plato, pentru producatorii cu capacitate anuala sub 200.000 hl. Patronatul micilor producatori considera oportuna decizia Guvernului de a scadea accizele pentru aceasta categorie.

In acest fel, micii producatori vor putea fi spijiniti si vor putea beneficia de protectie economica in fata companiilor marii, care, de regula, au acces facil la credite bancare, se arata intr-un comunicat de presa. Functionarea micilor producatori va conduce la incasari la bugetele locale si va asigura mai multe locuri de munca.

Va fi evitata aparitia monopolurilor private in domeniu berii si va fi incurajata productia agricola locala, producatorii independenti preferand materiile prime autohtone. La ora actuala, din 125 de producatori de bere la nivel national, au mai ramas 25 de producatori, ca urmare a concentrarii productiei. Micii producatori asigura 6,6% din volumul de livrari de bere pe piata.

Politica UE in domeniul accizelor la bere este ca acestea sa fie aproximativ jumatate pentru micii producatori, comparativ cu marii fabricanti.