Locuitorii din Beslan sunt incremeniti de durere. Ei se pregatesc pentru alte o suta de inmormantari.

Autoritatile spun ca cel putin 335 de persoane au fost ucise, dar corespondentii transmit ca mai realista este cifra de 400. La acestea se adauga alte aproape 200 de persoane date disparute.

Initial autoritatile au spus ca in cladire ar fi fost luati ostateci cativa zeci de oameni. S-a dovedit ulterior ca cifra exacta era de aproape o mie. Dupa asalt, autoritatile ruse vorbeau initial de zeci de raniti. S-a dovedit la scurta vreme ca e vorba de sute de morti si peste 400 de raniti.

Un atacator din Beslan - prezentat la televiziunea rusa

Televiziunea rusa a prezentat in premiera imagini cu un suspect despre care se crede ca ar fi fost capturat in timpul asediului scolii din Beslan, din Osetia de Nord.

Serviciile de securitate rusesti incearca astfel sa dovedeasca veridicitatea relatarilor potrivit carora ar fi facut totusi prizonieri in timpul incidentului soldat cu sute de morti.

Canalul 1 al Televiziunii Ruse a aratat un barbat cu mainile incatusate la spate, tarat intr-o camera de doi membri mascati ai unui comando rusesc. Este prima marturie televizata a declaratiilor autoritatilor ruse, care sustin ca au capturat in viata trei dintre atacatorii care au actionat la Beslan.

Desi se vehiculeaza ideea unei implicari a islamistilor din strainatate, suspectul prezentat la televizor pare, potrivit expertilor un localnic din zona, deoarece are accentul specific acelei regiuni din Caucaz.

"Nu m-am dus acolo ca sa mor si nici acum nu vreau sa mor. Ma jur pe Alah cel Atotputernic ca vreau sa traiesc". Asa suna marturia celui retinut de fortele de securitate.

Potrivit televiziunii ruse, acesta tocmai incerca sa scape din incercuire cand a fost prins. Se crede ca isi rasese barba si facea eforturi sa se amestece printre ostaticii eliberati.

Campanie de imagine

Relatarea televiziunii ruse era facuta pe un ton triumfalist, fiind ilustrata la final cu imaginile cadavrelor pline de muste ale celor despre care se crede ca ar fi teroristi morti.

Ea vine sa mai calmeze nelinistile multor rusi, care nu stiu nici acum cifra exacta a victimelor de la Beslan si nici cum a decurs exact criza. Incidentul si urmarile sale sangeroase au creat probleme de imagine la Kremlin, insa relatarile televiziunii ruse incearca sa convinga populatia ca situatia se afla sub control.

BBC

Comandoul a executat un plan precis Marti 07 Septembrie 2004

Cine a condus operatiunile fortelor de ordine in timpul crizei ostaticilor din Beslan, unde erau ministrii-cheie, cum a fost posibila o asemenea tragedie? Intreaga Rusie, cu precadere mass-media, denunta ieri Puterea, care nu a dat nici o explicatie si evita asumarea responsabilitatilor.

Presedintele Putin a promis reorganizarea sistemului de securitate din Rusia, care ar putea sa fie asemanator celui instituit in SUA dupa atentatele din 11 septembrie. Ieri seful diplomatiei de la Moscova a plecat in Israel pentru discutii cu responsabili ai statului evreu, care au oferit Moscovei sprijin in materie de lupta antiterorism.

Dar presa si alte multe voci cer caderea unor capete si asumarea tragediei de catre autoritatile ruse, analistii estimand ca FSB ramane condus de cei care nu au reusit sa impiedice luarea de ostatici de la teatrul din Moscova in octombrie 2002.

Corespondentii ziarului The New York Times aflati la Beslan relatau ca luarea de ostatici a fost minutios pregatita. Sub podeaua bibliotecii din scoala din Beslan au fost descoperite ascunzatori unde atacatorii au pus din vreme - posibil in timpul lucrarilor de refacere a cladirii - arme sofisticate, veste antiglont, masti de gaze.

Atacatorii au patruns in scoala urmand un plan precis, fortand ostaticii sa-i ajute la plasarea ex-plozibililor si a baricadelor, care au limitat marja de actiune a fortelor ruse.

Pregatirea anticipata, coordonarea, lunetistii, rezistenta timp de 10 ore in fata fortelor ruse au dus la un final violent al crizei, dar si la concluzia ca a fost vorba despre profesionisti care au folosit tactici ale terorismului islamist.

Romania Libera - 7 septembrie 2004