Mai multe asociatii cer monitorizarea accidentelor de munca in care sint raniti sau isi pierd viata, anual, sute de romani

Imigrantii romani din Italia, al caror numar a depasit 500.000 de persoane, se confrunta cu un fenomen care ia proportii: foarte multi dintre acestia, care lucreaza la negru, isi pierd viata la locurile de munca. Pe 15 septembrie, o delegatie de la Bucuresti va avea convorbiri cu autoritatile de la Roma in care vor fi dezbatute problemele imigrantilor romani.

Mai multe asociatii romanesti propun monitorizarea fenomenului, numarul mortilor fiind, neoficial, de ordinul sutelor.

Pe 3 septembrie Dumitru Leontescu (53 de ani), angajat la negru pe un santier de la periferia Romei, a murit strivit de compresorul pe care-l manevra. Romanul lucra la refacerea asfaltului unei strazi si, mergind cu spatele, nu si-a dat seama ca s-a apropiat de o groapa. A cazut de la circa 4 metri inaltime, iar utilajul s-a rasturnat, strivindu-l pe barbat in cabina.

“L-am vazut cazind si murind sub ochii mei. Am urlat, apoi am fugit sa aduc o macara pentru a ridica utilajul rasturnat, dar romanul era deja cianotic”, a declarat un martor ocular. Echipa de descarcerare l-a scos pe Dumitru Leontescu dintre fiarele cabinei, insa acesta decedase.

Politia si Inspectoratul Muncii au deschis o ancheta, dar tactica adoptata de responsabilii santierului este ace- easi ca a majoritatii patronilor italieni care angajeaza oameni la negru: ei sustin ca era prima zi de munca a persoanei respective.

Potrivit responsabilului de santier, Leontescu s-ar fi prezentat exact in acea dimineata la poarta santierului, cu pasaportul si alte documente, a discutat putin cu sefii, apoi a inceput munca direct pe compresor.

Luigi Nieri, consilier al primariei din Roma, delegat pentru politicile de munca, a declarat pentru “Corriere della Sera”: “Lucrarile la care participa muncitorul nu erau autorizate tocmai pentru nerespectarea normelor de protectie a muncii. Si, ca intotdeauna, plaga muncii la negru face victime in primul rind printre “invizibili””.

Asa sint numiti strainii care lucreaza la negru in Italia: invizibili. Fara contract de munca, fara asigurari sociale sau de sanatate, fara siguranta slujbei.

Sacalii din constructii

In Italia, potrivit statisticilor sindicatului Cgil, unul din trei muncitori in constructii lucreaza la negru. Cei mai multi dintre acestia sint romani care isi asuma astfel riscuri imense. Aproape ca nu exista saptamina in care presa sa nu publice stiri despre romani decedati la locul de munca.

Neoficial, sute de romani au murit in Italia dupa ridicarea vizelor in spatiul Schengen, dar nimeni nu a tinut o evidenta in acest sens. Exista si explicatii pentru numarul mare de accidente: romanii angajati la negru in constructii au, de obicei, alte meserii, iar lipsa de experienta in domeniu este una dintre cauze.

• La sfirsitul lunii iulie, Grigore Stetcu (31 de ani), clandestin, angajat la negru, a murit pe un santier din provincia Como, infipt intr-o armatura de fier-beton. Romanul muncea pe un santier, la marginea unei gropi in care se pregatea fundatia pentru o vila. Muncitorul manevra jgheabul unei betoniere, dar si-a pierdut echilibrul si a cazut de la citiva metri.

O tija de fier i-a intrat prin partea dreapta a toracelui si a iesit pe partea cealalta. Cind a aflat de tragedie, responsabilul de santier a facut o criza de astm si a fost internat de urgenta la spital. La ancheta a sustinut ca romanul venise pentru prima data pe santier, la o proba.

• Pe 6 august, linga Torino, Sebastian Petrila (33 de ani) a murit dupa ce a cazut de la o inaltime de 10 metri. In acea zi, Sebastian muncea la schimbarea unor placi de azbest de pe acoperisul unei cladiri, insa una dintre placi s-a rupt, iar el a cazut in gol.

• In mai, in provincia Brescia, politia a descoperit in subsolul unei cladiri in constructie corpul lui Gabriel Durnea (25 de ani). Romanul murise in urma prabusirii de la etajul patru in casa liftului, de la o inaltime de 15 metri. Initial, politistii s-au gindit ca ar fi vorba despre crima.

Au reusit insa sa adune probe impotriva patronului care-l angajase la negru si care nu voia sa recunoasca nimic.

• Pe 14 august, Victor Craciun, 41 de ani, originar din comuna Vulturu, judetul Constanta, a fost ucis de un taur la o ferma agroturistica de linga Roma. Animalul l-a lovit in piept, sfarimindu-i toracele. Patronii fermei au sustinut ca romanul era “in proba” de citeva zile si urma sa fie angajat cu contract.

• Cu citeva luni in urma, la Ghedi (provincia Brescia), pentru a ascunde un deces la locul de munca s-a inscenat un accident rutier, iar in Val Camonica (aceeasi provincie) s-a inscenat un accident de motocicleta pentru a se scapa de un cadavru de pe un santier. Pe 25 august, la Foligno (Perugia), un muncitor angajat la negru a cazut de pe schela.

Responsabilii santierului, crezindu-l mort, l-au pus intr-o masina si l-au aruncat la citiva kilometri, pe un cimp. O patrula de carabinieri l-a transportat insa la spital, salvindu-i viata.

“Nu exista saptamina in care un roman sa nu fie grav ranit ori sa nu-si piarda viata”

Pe 15 septembrie, o delegatie guvernamentala din Romania va discuta cu autoritatile italiene problemele romanilor din Italia, inclusiv cele legate de munca la negru si riscurile pe care le implica. Mai multe organizatii romanesti au facut propuneri in acest sens.

Astfel, Asociatia Romanilor din Italia, cu sediul la Roma, i-a trimis un memoriu lui Adrian Nastase, in care se precizeaza: “Nu exista saptamina in care un roman sa nu fie grav ranit ori sa nu-si piarda viata, fara insa ca fenomenul sa fie monitorizat de vreo autoritate romaneasca, lasindu-se totul la voia intimplarii. Cerem (...

) sa fie infiintat un serviciu de monitorizare a fiecarui caz in parte, care sa ia legatura cu familiile, sa gaseasca modalitati de repatriere a corpurilor celor morti la locul de munca, fara a se apela la mila publica, sa urmareasca si finalizarea anchetei, si despagubirile primite de victime sau de familiile acestora”.

Liderul asociatiei “Colina”, din Torino, Gabriel Miron, ne-a declarat: “Ar trebui ca vinovatii sa dea socoteala pe plan penal statului italian si, in acelasi timp, si statului roman, care isi pierde cetatenii. Fenomenul ar trebui monitorizat pentru ca accidentele sint cu mult mai multe decit cele despre care afla presa”.